IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кешът - единственият клас активи, който носи загуба

Депозитите намаляват като брой, но средствата по тях се увеличават

15:00 | 30.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парите в брой в момента са класът активи, който носи загуба за вложителите. Това твърдение бе застъпено сериозно в рамките на дискусията „Светът на фондовете и ETF инвестиции“ в рамките на седмото издание на Investor Finance Forum.

През последните години налице е донякъде феномен - въпреки че броят депозити като цяло намалява, средствата по тях се увеличават. Най-много средства в Европа в момента има в Германия, във Франция, но и в Италия също, каза Явор Ачев, управител на „Амунди“. Според статистиката в момента домакинствата в Европа държат 7,2 трилиона евро в брой, но в същото време кешът е единственият клас активи, който носи загуба на инвеститорите (след инфлацията) за последните 15 години. 

Това важи и за България, където парите по банкови депозити нарастват значително и са над 43 млрд. лева, като продължават да растат, а това води до реална загуба на доходност и покупателна способност.

По отношение на пазара на договорните фондове Петко Вълков, директор на дирекция Частно банкиране към FiBank, обърна внимание, че българският пазар е доминиран от чуждестранни фондове, а не от български.

И с течение на годините чуждестранните фондове са нараствали по-бързо, като сега надхвърлят драстично българските, а тази тенденция ще продължи да расте.

Затова Вълков отправи предложение към редакцията на Investor.bg при следващата класация на договорни фондове за изготви бенчмарк, който да обхване и тях. Въпреки това специалистът обърна внимание, че и местните фондове могат за експозиции в чужбина да използват чуждестранни фондове – ETF, което пък може да доведе до двойно отчитане в класацията.

От своя страна Лъчезар Димов, главен директор инвестиции и член на БД на „Експат Асет Мениджмънт“, обърна внимание на възможностите за инвестиции в региона на Източна Европа. „Регионът е слабо застъпен за световните инвеститори, достъпът е затруднен, а и самите пазари са различни – Полша и Гърция са си различни светове. Става дума за район, който не присъства в портфейлите на световните асет мениджъри, но има потенциал, защото се развива икономически много добре“, каза той.

„Това не е Източна Европа преди 20 години, сега има доста по-голяма стабилност. Това е място, където даден инвеститор може да намери по-силно растящи икономики. Те са конкурентоспособни, за момента работната ръка е значително евтина, създават се потребители, населението е сравнително добре образовано. Този регион има значителен потенциал“, подчерта Димов на въпрос защо Експат е решила да създаде регионалните ETF-и.

Предизвикателствата пред инвеститорите на тези пазари са няколко - изборът на конкретни акции означава време и ресурси, налице е ограничена информация за региона и индивидуалните акции, както и има липса на достатъчно информация на чужди езици, по-ниска степен на прозрачност, проблеми с международния сетълмент и високи транзакционни разходи. По думите му именно ETF фондовете осигуряват данъчна ефективност за много от европейските инвеститори. 

По отношение на най-важните фактори за успешните вложения участниците наблегнаха на диверсификацията на портфейлите, а Ачев цитира мисъл на Бен Грахам, според когото „най-големият риск на всички портфейли е как се държат техните собственици, а не как се държат пазарите“. Според Ачев 91% от доходността зависят от разпределението на активите в портфейла, а останалите фактори – кои точно акции и облигации са избрани, и дали е подбран правилният момент, са по-маловажни.

Димов обърна внимание на рисоковите фактори през изминаващата година - политиката на Фед, цените на суровини (петрола) и продължаващата реторика за търговска война между САЩ и Китай. „Високите лихви, засилването на петрола и реториката за митата са перфектна формула за рецесия“, отчете той.

Но през последните дни председателят на Фед омекна в реториката си, цената на петрола спадна - това са положителни новини за развиващите се пазари. Така за началото на следващата година основният рисков фактор остава президентът Тръмп, отчете той. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
pecan
преди 5 години
Ако приемем , че сме заложили по равно пари в Амунди в началото на годината без входни такси в европейски , американски , китайскии и руски ценни книжа ги изтеглим сега при вложени 100000 евра ще ни бъдат върнати 97500 евра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
pecan
преди 5 години
Да не се лъжем.На 2.1 2018 г и 30.11.2018eurobond 10,07 9,86 -1,1%global select 102,72 98,78 -3,92%china equity 16,01 13,84 -13,55%russian equity 48,03 51,94 +8,14%Без коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Праат пари от инвестиции в акции . Изглеждат много сериозни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 16
Иван Митев
преди 5 години
Със запазване наличието на държавната грешка за липса на защита срещу възникнали щети при работата на централната банка, правителството подсигурява намаление на пазарната стойност на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Малко реклама на взаимните фондове. Банките се чудят вече как да смукнат депозитите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още