IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Порожанов: Индустриалното свиневъдство в България отбелязва ръст

Африканска чума по свинете е регистрирана в 294 селища в Румъния

15:25 | 30.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Отрасъл "свиневъдство" в България се развива устойчиво през последните три години. Икономическите показатели показват стабилност и тенденция за ръст на продукцията. Това каза на парламентарния контрол днес агроминистърът Румен Порожанов, предаде БТА.

По данни на НСИ за 2017 г. стойността на крайната продукция от свиневъдството е за 93 млн. лв., или с 6 на сто повече от 2015 г. и 1% повече спрямо 2016 г. Основен отличителен белег за сектора е индустриалният му характер и процесите на окрупняване - 61 промишлени свинеферми с отглеждани в тях над 92 на сто от общия брой свине в страната, посочи Порожанов.

По данни агростатистиката към 1 ноември 2017 г. броят на фермите, в които се отглеждат 200 и повече женски свине за разплод, се е увеличил с 11 на сто. В тези обекти се отглеждат 89 на сто от свинете за разплод.

Географски свиневъдството в България е съсредоточено в три региона - Северен Централен, Североизточен и Югоизточен, като предпоставка за това е голямата суровинна база и обработваемите площи. Повечето големи свинеферми са със затворен цикъл на производство. По данни на Евростат закланите през 2017 г. животни са с 5,8 на сто повече спрямо 2015 г. За първите шест месеца на тази година закланите общо свине у нас са със 7,8 на сто повече спрямо периода на предишната година.

От 2010 г. се вижда ясна тенденция за увеличаване на добитото свинско месо от кланици, като миналата година то е със 17,6 на сто повече спрямо 2015 г.

За тази година за свиневъдния сектор предоставената помощ е 30 млн. лв., каза още министър Порожанов.

Според автора на въпроса - депутатът от БСП Румен Георгиев, разрухата в сектора у нас е без аналог в нито една от бившите социалистически страни, а производството е върнато на нивото от 40-те години на миналия век. Той каза още, че докато свинското месо е нараснало годишно в световен мащаб с 2,8 на сто, в България намалява с 26,8 на сто.

Към края на годината в страната се отглеждат общо 616 хил. свине, посочи Георгиев. При малките и средните стопанства, с 1 до 9 животни, се наблюдава значително намаляване на броя им с 25 на сто и с 18,9 на сто - при броя на свинете. Тези стопанства са предимно за собствено изхранване и са най-засегнати от проблема със застаряващото население в селските райони. 

За сравнение депутатът посочи политиката в Румъния, където за всяко отглеждано прасе в семейството се получава субсидия и затова, по думите му, селата са живи и в тях се развива аграрна дейност. По тази причина хората във Видинския район масово отиват да живеят в Румъния, където според тях в пъти се живеело много по-добре, заяви Румен Георгиев.

На това министър Порожанов отговори, че бъдещето на свиневъдството в световен мащаб е в индустриалното свиневъдство и "няма как да върнем масовото гледане на животни в селата".

Вярно е, че 75 на сто от свинете в Румъния се гледат в домашните дворове, но точно заради това северната ни съседка най-много страда от африканската чума по свинете, посочи земеделският министър.

По-рано днес стана ясно, че африканската чума по свинете е регистрирана в 294 селища в 18 окръга на Румъния. Установени са 1124 огнища на болестта, съобщи Националната санитарно-ветеринарна служба, цитирана от електронното издание на в. "Ромъния либера".

Африканска чума по свинете е била установена в 16 свинеферми и при 300 диви прасета. Общо са били умъртвени над 361 хил. прасета, засегнати от болестта, информира БТА.

Към 29 ноември са обезщетени 7 953 собственици на прасета, като общата сума на обезщетенията е 205 659 660 леи (44 198 297 евро).

В България имаше два случая – в провадийското село Тутраканци и при диви свине в област Добрич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още