IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надя Неделчева: Големият проблем е в какво да се инвестира

Приватизацията на държавни активи е добър ход, смята ръководителят на отдел Анализи в ИП Карол

17:25 | 30.11.18 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Станислав Стоянов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Станислав Стоянов, Investor Media Group

Наистина ликвидността у нас е много ниска и с малко бройки може да се понижи или повиши цената на акциите, заяви Надя Неделчева, ръководител на отдел Анализи в ИП Карол АД, по време на Investor Finance Forum, който се провежда днес в София.

„До 2007 г. регионът беше на радара на чуждите инвеститори, докато сега, търсейки развиващи се пазари, те не идват в Източна Европа, а в Азия. Виждаме, че когато има позитивни данни за икономиките, има завръщане, но то не е масово. Има шанс при някаква криза, която никой не може да каже, кога ще започне, регионът ни да е защитен, защото няма външни инвеститори, които да разпродадат.

Но, разбира се, няма как да не бъдем засегнати при криза. В Китай има 3 400 листвани компании и няма кой да се регистрира за търговия в България за 3-4 търгуеми компании. Главният проблем е в какво да се инвестира и приватизацията на държавни активи е добър метод, за да има какво да се търгува. В региона са листвани основно старите отрасли като енергийни и банки. Хубаво е, че новите технологични компании поглеждат към пазара, но еволюцията иска време“, каза Неделчева. 

„Тенденцията на пазарите е негативна в последната година и глобално и регионално, като предизвикателствата пред Централен депозитар и Българска фондова борса бяха с хармонизирането с MiFID II. От средата на септември сме единият от 5-те лицензирани депозитара в Европа. Плюсовете са, че сме признати в ЕС, но ние нямаме избор, ако искаме да работим по регламент 909 от 2014 г. на Европейската комисия, което сме направили по-рано от други депозитари и това ни дава възможности за други дестинации“, сподели Васил Големански, изпълнителен директор на Българска фондова борса АД и Централен депозитар АД.

Според него 17-18% от търговията в момента е с чуждестранни инвеститори, докато преди кризата беше около 60%, затова наистина не сме на радара на инвеститорите. Най-важното за Големански е повишаване на инвестиционната култура на българския гражданин и подобряване на корпоративното управление на компаниите.

В региона има и добри примери за ръст на индексите, като в Македония ръстът е от 37%, сподели Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса. Ръстът е бил предизвикан от добри резултати на местните компании и политически причини. Чужди инвеститори ще дойдат, ако има излишък на ликвидност глобално, каквито имаше преди над 10 години, заяви Щериев. Според него мерките сега може да са консолидация на пазарите и двойно листване на други борси.

Напред са и инвеститорите на Румънската фондова борса, като основният индекс там се повишава с 10%, а с дивидентната доходност достига 20%, заяви Александру Стефан, финансов анализатор на фондовата борса в Букурещ.  Според него на посоката на цените влияе това дали даден пазар е преквалифициран като развит (както Полша), развиващ се или граничен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
Аз ако бях от ранга на тази госпожа бих инвестирал в това да имам повече деца, които да възпитам добре и да ги образовам в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
...именно.Не, че, като казах, да инвестират в стартъпи, ще се засилят. Не. Ще разправят, че нямало в какво, и ще си изсипят парите в поредните безполезности. ...И после, - Ама що така?Щото спите, батюви ненагледни.ото сте готованци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
И така стигаме до въпроса, отправен от Чернишевски - Какво да се прави? Зададен е след отмяната на крепостничеството. Било е разломно време. Същият въпрос го поставя по-късно и Ленин - Что делать. Пак е било разломно време. Сега пък в Карол са надушили, че свършва едно време и идва съвсем друго - задават същия въпрос, но го формулират да звучи по-финансиално - В какво да се инвестира? Скепсисът тук извира като от исландски ***. Ами напълнете си буркани за зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Pyramid
преди 5 години
Бъг в софтуера.Това - относно тройното размножаване на предния ми пост. Иначе, точно инвестиционен посредник да твърди, че било нямало в какво да се инвестира, е лош атестат. За ИП, за неговите служители и т.н. АМИ ДА ИНВЕСТИРАТ В СТАРТЪПИ, БЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
В какво да се инвестира има. Няма визия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
В какво да се инвестира има. Няма визия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
В какво да се инвестира има. Няма визия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още