IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Преминаваме към третата и обвързваща фаза на "Турски поток"

По думите му продължаването на "Турски поток" през страната ни не е само български интерес

20:30 | 30.11.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Досега всички условия са били необвързващи, сега обаче се отива на трета фаза, която вече е обвързваща. Това каза премиерът Бойко Борисов на Летище София по повод съобщението, че "Газпром" проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза на пазарния тест на т.нар. втора тръба от "Турски поток".

С днешната позиция на "Газпром" се върви в посока за т. нар. "Български поток", който ще премине през наша територия, заяви премиерът Борисов. За да се премине към третата фаза, българският държавен регулатор трябва да одобри предложението.

Борисов изтъкна, че много е направено от страна на Министерството на енергетиката, вицепремиерa Томислав Дончев, както и "Булгартрансгаз" са работили много активно по този въпрос, предава БТА.

Премиерът изтъкна, че България спазва абсолютно всички европейски правила. По думите му продължаването на "Турски поток" през страната ни не е само български интерес, защото от това решение зависят и Сърбия, Унгария и Австрия. "Ние понеже сме първи на входа, трябва да свършим и най-много работа", допълни Борисов. Той добави, че към момента всички са си свършили ангажиментите и е оптимист за реализацията на този проект. Борисов посочи, че това е пилотен проект, защото се прави със страна извън ЕС. Когато обаче той влезе на българска територия, след това за останалите европейски страни ще бъде много по-лесно продължението му.

"Има много важен трети етап и това е обвързването. В момента, в който обвързващата част е минала и има резервиран капацитет, тогава ние спокойно можем на българска територия да започнем да строим", уточни премиерът Борисов. Според него страната ни трябва да работи много активно по този въпрос, ако не иска да бъде изместена. Той счита, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и българската държава, когато има гаранциите и има резервирания капацитет, тогава може да започне строителството.

Продължаването на втората тръба на "Турски поток" през България обаче трябва да става едновременно с интерконектора с Гърция. Тогава, който достави по-евтин газ в газоразпределителния хъб "Балкан", него ще го купуват, добави Борисов.

Министър-председателят подчерта, че всички срещи по тази тема са били съвместно и с Европейската комисия /ЕК/ и всяка една стъпка е обсъждана. Борисов припомни, че дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в София е казал, че ако се работи по плана, предложен от българския премиер, с газоразпределителен център, със спазването на Трети либерализационен пакет и възможност и да се търгува на газовия хъб, няма да има проблеми.

Борисов е оптимист и за резултатите от третия сондаж за залежи на нефт и природен газ, който в момента върви в Черно море.

Министър-председателят припомни, че "Южен поток" е бил спрян в мандата на БСП заради корупционните схеми в обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 5 години
МИСЛЯ, ЧЕ ДО СЕДМИЦА ЩЕ Е ЯСНО КАКВА ЩЕ Е СЪДБАТА НА ВТОРАТА ТРЪБА ОТ ТУРСКИ ПОТОК. На 07.12.2018 година ЦИПРАС е ангажирал среща с КАГЕБЕЕЦА за да пледира за ГРЪЦКИ ГАЗОВ ХЪБ, който се сещаш , че е конкуренция на БЪЛГАРСКИЯ. Ако щтенията му бъдат уважени срещу възможността РУСИЯ ДА ПРИДОБИЕ ДЯЛОВЕ ОТ ТЯХНАТА ГАЗОПРЕНОСНА МРЕЖА , то тогава ние ще гледаме като бити магарета преглъщайки тъжната истина че сме пропуснали възможността да бъдем това което в момента е ТУРЦИЯ , и сме се превърнали в един АПЕНДИКС , който се заобикаля от всичики минаващи край нас газопроводи. ДА ИЗЧАКАМЕ ТЕЗИ НЯКОЛКО ДНИ ДО СРЕЩАТА НА ВИЗАНТИЕЦА С КАГЕБЕЕЦА. Имам неприятното усещане, че там нещата ще се случат и Гърция ще подава газ не само за ИТАЛИЯ , НО И ЗА МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ. А ние вместо да получаваме такси за пренос ЩЕ ПЛАЩАМЕ и на ТУРЦИЯ и на ВИЗАНТИЙЦИТЕ!!ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕДНА НАША ПОСЛЕДОВАТЕЛНА АНТИДЪРЖАВНИЧЕСКА ПОЛИТИКА ПРОВЕЖДАНА И ОТ БОРИСОВ И ОТ СТОЙНЕВ И ОТ ОРЕШАРСКИ. По важното е, че благодарение на тази политика ИНВЕСТИТОРИТЕ НАПУСНАХА БЪЛГАРИЯ , а качественият "МАТРЯЛ" се изтече в чужбина. НИЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА СМЕ ДЪРЖАВА , А ТЕРИТОРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
Дълговете на Газпром са 34 до 38 милиарда долара според различните източници. капитализацията на борсата варира от 55-60 милиарда. Преди няколко дни компанията взе кредити и продаде доста бонове(не съм си играл да пресмятам) за най-малко 3 милиарда долара. С тях покрива стари задължения и фактически ги разсрочва за 2013-2025 година. Че компанията винаги ще има някаква мизерна печалба е ясно. Държи монопол и може да си позволи да заплаща на работягите по 1000 $ заплата вместо 5 000 -10 000 $ долара, колкото получават норвежците. Предвид монопола си тя няма да фалира, но заради някакви геостратегически функции които и се вменяват, винаги ще бъде източник на мизерия. Печалбите и редовно се приватизират от Тимченко и Ротенберг като подизпълнители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
***, това да обещаеш четири тръби а да построиш една и друга в нищото не са ли празни приказки? Китай да ти обещае 25 милиарда долара за Силата на Сибир и да не ти даде цент, не са ли празни приказки? Това да обещаеш че от 2019 през Украйна няма да се транзитира и грам газ, а се оказва че не е точно така какви приказки са. А това да дадеш монопол над износа на суровината на Газпром който добива до 500 000 000 000 куб метра газ годишно и на борсата фирмата да струва по-малко от Новатек която добива до 90 000 000 000 кубика тежки приказки ли са? Това че Доган и Пеевски ще приберат заедно с руските си приятели до 350 милиона лева само законна печалба само за една година от изграждането на тръбопровода, а държавата ще чака по 30-40 милиона на година, които не са и сигурни не са ли празни приказки. Не са празни приказки това което прави Норвегия. Изнася почти колкото роSSия, но никой не е чувал за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
supertrader
преди 5 години
Да се транзитира газ през България който не минава през Турция нямаше как да се случи и руснаците много добре го знаят. Борисов не им е попречил с нищо и сега е много по добре и за тях самите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 9
крас
преди 5 години
АНАЛОГИЯТА ТИ Е ЖЕЛЯЗНА но повярвай ми, че тези фейк новини които ни сервират медиите са пълна глупост. Пролема е във ВТОРАТА ТРЪБА , която можеше да бъде прекарана заедно с ПЪРВАТА!!НО ТОВА НЕ СТАНА !!КАГЕБЕЕЦА СИ ЗАПАЗИ ПРАВОТО ПОСЛЕДЕН ДА РЕШИ НА КОГО ДА БЪДЕ ВТОРЪТА ТРАБА /и не само тя , но и третата и четвъртата/.За да си запази правото да бъде ДОСТАВЧИК НА ТУРСКА /руска/ ГАЗ ЗА ЕВРОПА Ердоган трябва ритуално да изпълни едно упражнение - НА 01.01.2019 година ДА ОСТАВИ БЕЗ ГАЗ откритата през месец август тръба свързваща с ЛУПИНГ БЪЛГАРО ТУРСКИЯ газопровод. Ако той не изпълни това упражнение и не ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ В ЛЕДЕНА ПРИКАЗКА , няма да е ДОСТАВЧИК НА РУСКА ГАЗ ЗА ЕВРОПА.ОТ ГЪРЦИЯ ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ДОЙДЕ ЗАЩОТО НА 07.12.2018 г. ЦИПРАС припада на килимчето в Москва. ЗА ВИЗАНТИЕЦА НИЕ СМЕ НИЩО. Той гледа себе си и това да ХЪБА ДА Е В ГЪРЦИЯ , а не в БЪЛГАРИЯ. БОРИСОВ Е ОБРЕЧЕН И ТОЙ ГО ЗНАЕ ОТЛИЧНО. ИЗХОДА Е ЕДИН - бързо оттегляне от управлението и назначаване на СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ЕКСПЕРТИ , които са СПАСЯВАТ ТОВА КОЕТО Е ОСТАВАЛО ЗА СПАСЯВАНЕ. ИНЧЕ НИ ЧАКА СЪДБАТА НА УКРАЙНА, БЕЗ ГАЗ , БЕЗ ТОК , БЕЗ ИНВЕСТИЦИИ ....!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
"Продължаването на втората тръба на "Турски поток" през България обаче трябва да става едновременно с интерконектора с Гърция. Тогава, който достави по-евтин газ в газоразпределителния хъб "Балкан", него ще го купуват, добави Борисов."Мдам, точно така ше стане...! Като с тока сега - който произвежда по-евтин ток, само него го купуваме... :lol: Май и с газа ше ни организират "енергиен микс" - ше мешат евтиния с "правилния" и така - куче влачи рейс... Тези, дето десет годин не могат да намерят кинти за 150 км. тръба, със сигурност ше го дават по-евтино газецът от Газпром - гаранция франция..! Оня ден имаше едно статийче тука точно за цените на газа от ***, че ше е бая по-скъп от руския и обясняваха, как ше требва да го плащаме, щот инвеститорите требва да си избият кинтите по-бърже, ако може... Досущ като перкаджиите и плочкаджиите от ВЕИ-мафията и американските пушилници... Айде, Бока, хайрлия да ни е и това обвързване... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
michaelis12
преди 5 години
да припомним думите на трола Стоен Петрофф "Големите руски проекти, големите празни приказки" и Хюсеина и кой ли още не сега нагледно виждаме как от Южен стана Турски, че и работи от оня ден ...... така е кат пущате платени *** да лаят тъй ше е тя, аз ползвам гнъсен руски отровен газ от Баумгартен и е по евтинджоз от тоя в наща колония .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
крас
преди 5 години
БОРИСОВ : "Страната ни трябва да работи много активно по този въпрос, ако не иска да бъде изместена"РАБОТЕТЕ , РАБОТЕТЕ , ЗАЩОТО ЦИПРАС ВЕЧЕ Е РЕЗЕРВИРАЛ ПРИЕМ В МОСКВА НА 07.12.2018 ГОДИНА !!ЦИПРАС РАБОТИ И ТО ЯКО!!ТИ СЪЩО РАБОТИШ , НО МАЛКО ЗАД ГЪРБА НА КАГЕБЕЕЦА. Август месец пусна една газова връзка за ЛУПИНГ НА 16 МИЛИАРДА КУБО МЕТРА ГАЗ с надеждата когато спре газоподаването от УКРАЙНА да купуваме от ТУРЦИЯ руска газ и я прехвърляме в ЕВРОПА. МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ КАГЕБЕЕЦА ТИ Е ПРОСТИЛ ГАВРАТА С ЧЕСТА И ДОСТОЙНСТВОТО МУ , РАЗИГРАВАЙКИ ГО ТРИ ГОДИНИ И ВКАРВАЙКИ ГО В СХЕМАТА "ТУКА ИИМА ЮЖЕН ПОТОК , ТУКА НЕМА"НЕ РАЗБИРАШ ЛИ, ЧЕ ЮЖЕН ПОТОК ЩЕ ИМА И ТО ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ НО БЕЗ ТЕБ И БЕЗ СТОЯЩИТЕ ЗАД ГЪРБА ТИ ПРИЯТЕЛИ ПОТУПВАЩИ ТЕ ПО РАМОТО И ГАЛЕЩИ ТЕ ПО ГЛАВАТА. ВЪПРОСА Е В КОЙ МОМЕНТ ЩЕ ОСЪЗНАЕШ , ЧЕ ПРОБЛЕМА на България с ГАЗПРОМ ИМА ТОЧНО ИМЕ ФАМИЛИЯ И АДРЕС. Нима искаш България да се превърне в ледена приказка с цената на това да спасиш един обречен кабинет и парламент?!Не разбираш ли, че с това твое упорстване всичко ще гръмне - и икономика , и бюджет и финанси и инвестиции. Най доброто решение за ТЕБ и за ДЪРЖАВАТА е да излезеш с достойнство от този филм в който те вкараха едни непочтенни хора. Колкото по рано го направиш , толкова ще е по добре. Иначе на 07.12.2018 година ВИЗАНТИЕЦА ще е ударил подписа , а България ПОВТОРНО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ОТ ПРЕНОСИТЕЛ НА РУСКА ГАЗ , в апендикс. СОРИ , но такъв е живота. На каквото си постелиш , на такова ще легнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още