IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрес Обрадор поема президентския пост в Мексико

Обрадор ще поеме отговорността да спре ескалацията на гангстерското насилие, да се пребори с хроничната бедност и с недоволството на мексиканците

15:00 | 01.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ветеранът от мексиканската левица Андрес Мануел Лопес Обрадор поема днес президентския пост с обещанието да защитава бедните и да ограничи бизнес елитите, за които твърди, че от години в съдружие с политиците подклаждат корупцията и беззаконието. 

След напрегнат петмесечен преходен период от избирането му, през който пазарите нервничеха, Обрадор ще поеме отговорността да спре ескалацията на гангстерското насилие, да се пребори с хроничната бедност и с недоволството на мексиканците от политическата класа.

За да направи това, бившият кмет на столицата Мексико възнамерява да повиши пенсиите, да създаде милитаризирана Национална гвардия, да промени наказателния кодекс с цел амнистия на осъдените за дребни престъпления и да организира референдуми в подкрепа на политиката си.

Лопес Обрадор е почитател на бившия президент Лазаро Карденас, който през 1938 г. национализира петролната индустрия в Мексико. Той ще бъде първият ляв президент на страната, откакто през 80-те години тя премина от еднопартийно управление към демокрация.

Благодарение на убедителната си победа през това лято и на коалицията, която контролира двете камари на Националния конгрес, Андрес Мануел Лопес Обрадор поема поста като един от най-могъщите президенти на Мексико от десетилетия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 5 години
Ще поеме отговорността и след това ще намери обективни причини за неизпълнение на обещаното. Този сериал го гледаме от много, много години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още