IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Доналд Тръмп успя да се наложи?

Американският президент може да не е много обичан, но очевидно знае как да си пробива пътя

08:28 | 03.12.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Доналд Тръмп успя да се наложи?

Беше добра вечер за Доналд Тръмп. Първо му сервираха едно от любимите ястия: аржентинска пържола. След това постигна компромис с най-големия си икономически опонент - китайския лидер Си Дзинпин. Двамата вечеряха в хотел в Буенос Айрес след официалния край на срещата на Г-20 и разсеяха техния няколкомесечен търговски спор.

След 1 януари няма да бъдат наложени допълнителни мита, а преговорите между двете страни ще продължат, както съобщи китайската държавна телевизия CGTN в събота късно вечерта. Белият дом по-късно потвърди, че има съгласие за примирие за 90 дни в търговския спор. Толкова дълго следва да се преговаря без нови заплахи за мита. Също и с европейците Тръмп се съгласи на преговори и забави планираните нови мита за европейските автомобили. Китай обеща да купува американски селскостопански, енергийни и промишлени стоки в „много значим" мащаб, за да компенсира търговския дефицит, заяви правителството на САЩ.

За пръв път през повече от година Тръмп и Си се срещнаха лично. Положението между двете страни беше напрегнатд. Вашингтон наложи мита над китайски стоки за около 250 милиарда долара, в замяна на 110 млрд. долара за американските стоки. 

Сега, над една пържола, Тръмп и Си успяха някак си да прекратят конфликта. Въпреки че Тръмп бе довел своя съветник Питър Наваро, известен с враждебното си отношение към Китай. Търговският министър на САЩ Уилбър Рос, от друга страна, трябваше да остане във Вашингтон. 81-годишният Рос изглежда е изгубил благоволението на президента. Някои очакват той скоро да напусне кабинета на Тръмп.

В миналото Тръм многократно обвиняваше Китай в нечестно отношение към Америка. Президентът на САЩ смята, че Народната република се е запътила към икономически кръстоносен поход. Той обвинява евтините заплати в страната за това, че работниците в Америка губят работата си. Тръмп наскоро заплаши да наложи мита върху целия китайски внос. Това би трябвало да съответства на още 250 млрд. долара. Президентът на САЩ иска от китайците да улеснят американските компании в правенето на  бизнес в азиатската страна. Той също така призовава за прекратяване на държавните субсидии и опитите на Пекин да краде технологии.

Сега Тръмп похвали срещата на върха на Г-20 като голям успех за страната си - и трябва да кажем: с право. Не само, че засега разреши спора с Китай, но този път едва ли трябваше да слуша публично критика. Президентът на САЩ успя да убеди другите държави да изготвят напълно съкратен окончателен документ. След минали заседания участниците често критикуваха протекционизма на Тръмп, този път нямаше и дума за това. Държавите са съгласни, че в глобалната търговска система има „възможности за подобрение“. Бе обявено, че Световната търговска организация ще бъде реформирана. Но за критика към американската търговска политика, към митата на Тръмп, няма и един ред в комюникето.

Това може да се дължи на факта, че документът бе изготвен преди вечерята между Доналд Тръмп и Си Дзинпин - а другите страни не искаха да развалят настроението и на двамата. Държавните лидери очевидно се въздържаха заради опасността да ядосат американския президент. Страхуваха се, най-много, че един ядосан Тръмп може допълнително да провокира Китай и така да разклати глобалната икономика - в хотела в Буенос Айрес в крайна сметка един срещу друг седяха лидерите на двете най-големи икономики в света.

Колкото и често Тръмп да е нервирал другите държави през последните две години, в Аржентина те не му се противопоставиха остро. Така ли действа дипломацията на Тръмп? Наистина ли успява да пробие път чрез заплахи и опити за сплашване? Много неща говорят именно за това. Например новото търговско споразумение, което президентът на САЩ сключи с Канада и Мексико на срещата на високо равнище. „Тооооолкова много по-добро от Нафта", написа Тръмп след това. Той продаде наследника на 25-годишния Северноамерикански пакт за свободна търговия като голям успех за САЩ - и вероятно е прав.

Продължението на материала вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
fri
преди 5 години
Как? - ами с акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Перфектен анализ на "победата" на Тръмп в търговските войни!!!>>> https://***.youtube.com/watch?v=LC04VtVhHn0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
Money
преди 5 години
Поредната бутафорна победа на Тръмп...Американските автомобилостроители отдавна имат заводи в Китай за местния пазар и митата не ги засягат особено. Като изключим малко внос на Даймлер и БМВ от американските им заводи съм Китай...https://politicsandeconomics152471751.wordpress.com/2018/12/03/поредният-триумф-на-тръмп-митата-с-ки/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 16
korn
преди 5 години
В статията се говори за глобалната търговия и лидерите на двете най мощни икономики в света.Къде изобщо го слагаш Путин.Той е някъден там в ъгъла с мюсулманския си авер от Саудитска Арабия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 26
ABBA
преди 5 години
За сведение на преститутките:Доналдът НЕ се е наложил. Щеше да се среща с Путин, но на часа повдигнаха обвинение на адвоката му, че е лъжесвидетелствал по поръчените на Тръмп, другаря Вальцман спретна провокация в Азовско море и Тръмп-лина клекна пред Дълбоката държава.Това, че на САЩ още минават номерата е друга тема, която:1. Хегемонията на САЩ е на изживяване.2. Няма общо с постиженията на Тръмп-лина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още