IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар обръща гръб на ОПЕК

Страната възнамерява да се съсредоточи върху плановете си за увеличаване на производството на природен газ

09:48 | 03.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Катар възнамерява да се оттегли от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за да се съсредоточи върху плановете си за увеличаване на производството на природен газ. Планираното от 1 януари 2019 г. оттегляне беше обявено от министъра на енергетиката Саад Шерида Ал Кааби по време на пресконференция в Доха и потвърдена от официалния Twitter акаунт на държавната компания Qatar Petroleum, която е отговорна за добива на нефт и природен газ.

Министърът заяви, че ОПЕК е била информирана за решението. Решението за оттегляне отразявало целта на Катар да се увеличи производството на природен газ от 77 млн. тона годишно до 110 млн. тона през следващите години.

Редица арабски държави, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет, прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар през лятото на 2017 г. и наложиха блокада над транспорта и търговията срещу държавата в Персийския залив. В основата са близките отношения на Катар с шиитския Иран, който е основен враг на Саудитска Арабия.

Катар е недоволен от дейността на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, която определя като груба намеса в работите на ОПЕК, заявя преди това катарски официален представител, цитиран от WSJ. Също така според Катар е налице много малка полза от намаляването на производството, когато цените са ниски.

Катар е един от най-малките производители в ОПЕК с добив от около 600 000 барела на ден, което оказва лимитирано влияние върху пазарния дял на групата. Но макар че редица членове на ОПЕК, като Индонезия, са напуснали организацията в миналото, емирството е един от най-старите участници в групата, след като се присъедини към организацията през 1961 г., една година след създаването ѝ.

Напускането на Катар след 57 години в организацията се случва докато ОПЕК е изправена пред значителни затруднения. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува групата за повишаването на цените и заплаши да подкрепи антитръстово законодателство срещу ОПЕК. Саудитският мозъчен тръст неотдавна проучи бъдещето на групата, ако Саудитска Арабия се изтегли от ОПЕК, а Иран разкритикува решението на организацията да замени петролния му дял преди завръщането на санкциите на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Е, време е чаршафите да се размърдат и да се научат на труд, за честно и почтено изкарване на насъщния. Би било прекалено шепа хайлази вечно да гушат патето за сметка на останалия свят а, когато кладенците им пресъхнат, да се направят на икономически мигранти. Защото, без реална полза за света след този ден, ако не могат да предложат нещо друго но, смислено, и летищата, и хотелите им, ще хва ат паяжина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още