IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътна полиция ще проверява автомобилите заради силно замърсения въздух*

Фините прахови частици в София надвишават в пъти нормата

10:03 | 03.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мъглата и инверсията отново причиниха значително замърсяване на въздуха в София, което започна през почивните дни.

Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици (ФПЧ) два пъти над нормата, написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook. 

Тя съобщава, че буферните паркинги на метрото днес ще работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Пътната полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъци, припомня Йорданка Фандъкова. 

Тя допълва, че в последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления са направили 140 проверки в кварталите с най-много сигнали: „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“ и „Кремиковци“.

Кметът настоява парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат.

През почивните дни (1 и 2 декември) е имало превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици (ФПЧ10) в София, Благоевград, Горна Оряховица, Видин, Перник, Ловеч, Пловдив, Смолян, Шумен, Девня, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Сливен, Димитровград и Кърджали. Най-високата стойност е измерена в неделя в Горна Оряховица – 4,55 пъти над нормата, стана ясно от данните на  Националната система за контрол качеството на атмосферен въздух. За същия период данните за Столична община показват превишения на нормите в събота и в неделя в кварталите “Дружба“, „Павлово“, „Младост“, „Надежда“  и „Хиподрума“.

Заместник-кметът на София Йоана Христова заяви пред БНТ, че в събота средно за територията на Столична община замърсяването с фини прахови частици е било около два пъти над нормата, а в неделя - около три пъти.

Мерките на общината включват призиви към домакинствата да преминат към алтернативно отопление, когато имат възможност, а гражданите да оставят личния си транспорт за сметка на градския.

При определени превишения може да се стигне и до мерки, които са свързани с паркиране в буферни десни ленти, с пускане на "Зеления билет", със затваряне на карета или на улици. 

*Новината е допълнена в 11:23 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Да разбираме ли че кметицата се бори със замърсяването чрез полицията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още