IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват ръст на цените на киселото мляко и изварата

Предвижданията са цените на суровото мляко през зимните месеци да нарастват

11:25 | 03.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Средните цени на дребно на млечните продукти в България през 2018 г. ще бъдат с около 2-4% по-високи отколкото през 2017 г., сочи анализът за ноември на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

По информация на САПИ цените на дребно на основните млечни продукти от началото на годината са се увеличили с около 2%. Това се дължи основно на ръста на другите разходи, калкулирани в стойността на млечните продукти, докато цените на суровото мляко остават около и малко под нивата от 2017 г. 

Най-значително според САРА се очаква да бъде увеличението при цените на дребно на киселото мляко и изварата, като те ще стигнат съответно 2,2 лв./кг и 4,4 лв./кг.

Наблюдаваното увеличение при цените се дължи основно на по-голямо нарастване при ниския ценови сегмент от млечните продукти, където увеличението е с около 8-10%.

Предвижданията са цените на суровото мляко през зимните месеци да нарастват заради по-слабото предлагане и по-високите разходи. Очаква се този тренд да смени посоката си след пролетта, като основните рискове са климатични проблеми, засягащи фуражите и застой в потреблението, което да смъкне цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
А.Н.А.Л Лизаторите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
*** лизаторите първо да проверят каква част в киселото мляко и сирената са от немски и холандски внос на концентрат и многогодишно сухо мляко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Това ли е новината на деня , баси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още