IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е бъдещето пред паунда и Brexit преговорите през 2019 г.?

Евентуално поскъпване на паунда и потенциално затягане на политиката на АЦБ ще се отрази негативно на основния британски индекс FTSE100

08:42 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Паундът се оказа сред най-потърпевшите от продължаваща сага около Brexit и бива разклащан от почти всяко заглавие в медиите. Стърлингът навлезе силно в 2018 г. и достигна най-високите си стойности след референдума за Brexit, но бързо успя да пропилее всички натрупани печалби и в момента GBP/USD се търгува с над 5% надолу спрямо нивата от началото на годината.

Все пак трябва да се отбележи напредъка в преговорите и изглежда, че решението е все по-близо. Великобритания и ЕС достигнаха до предварителна сделка, която трябва да бъде гласувана от европейския и британския парламент преди да стане официална. 

Според текста на споразумението двете страни се ангажират с "дълбоко митническо сътрудничество", изграждането на "единна митническа територия" и решение на проблема с ирландската граница в бъдеще. ЕС ще трябва да признае независимата търговска политика на Обединеното кралство, както и да постави британските банки в равностойно положение. А преходният Brexit период може да бъде удължен до "една или две години".

Официалното ратифициране на сделката ще премахне огромна тежест от паунда и може да доведе до много рязко покачване при GBP/USD и известен спад при EUR/GBP. Към положителните новини за паунда трябва да добавим и че британската икономика изглежда оцеля след първоначалния шок, предизвикан от Brexit, и през последните тримесечия ускори растежа си. Това може да развърже още повече ръцете на Английската централна банка да изгради един стабилен цикъл на повишаване на лихвите.

Всичко това може да доведе до ръст на GBP/USD през новата година като първоначалната цел ще са върховете от 2018 около 1,4370. От друга страна, при EUR/GBP може да видим временен спад, но евентуално стабилно представяне на еврото може да компенсира част от силата на GBP.

В същото време едно евентуално поскъпване на паунда и потенциално затягане на политиката на Английската централна банка ще се отрази негативно на основния британски индекс FTSE100, който и без това се представя неубедително през втората част на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още