IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичната GSK купува свой конкурент за 5,1 млрд. долара

Със сделката компанията иска да разшири продуктовата си гама

23:12 | 03.12.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият британски фармацевтичен производител GlaxoSmithKline е договорил закупуването на американската компания, специализирала се в лекарства срещу рак - Tesaro, за сумата от 5,1 млрд. долара. Това е сериозна биотехнологична инвестиция за производителя, който се опитва да реформира фармацевтичното си портфолио, коментира Ройтерс.

Компанията ще плати 75 долара на акция за бизнеса, което представлява премия от 110% спрямо 30-дневната средна цена. Новината за високата оценка понижи цената на акциите на GSK с 4%.

Сделката дава на GSK продукта за лечение на рак на яйчниците Zejula, което принадлежи към обещаващ нов клас лекарства. Британският съперник на GSK AstraZeneca продава конкурентното си лекарство от тази група Lynparza.

Главният изпълнителен директор Ема Уомсли освежаването на гамата от лекарства на GSK свой водещ приоритет. Компанията сигнализира намерението си да осъществи и други придобивания през април, когато нае ключов служител в тази сфера от подразделението Genentech на Roche.

GSK изостава зад конкурентите си през последните месеци в производството на нови водещи лекарства за милиарди долара и до голяма степен стоя встрани от пазара на сливанията и придобиванията през управлението на предишния главен изпълнителен директор Андрю Уити.

GSK заяви, че закупуването на Tesaro ще натежи на коригираната печалба за първите две години с между 4 и 9 пр.п., но и че придобиването трябва да окаже подкрепа до 2022 г.

Приходите от Zejula като допълнително поддържащо лечение на рак на яйчниците възлизат на 166 млн. долара през деветте месеца до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още