IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Русия се опитва да ограничи експортните възможности на Украйна

Москва иска да превърне Азовско море в свое вътрешно езеро, заяви доц. Евген Магда

09:52 | 04.12.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Случилото се в Азовско море не е просто опасен инцидент. Това е акт на открита агресия от Русия, тъй като за пръв път от 2014 г. руски военни нападат украински, без да прикриват своите знамена и планове. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Евген Магда, преподавател по политология в Политехническия университет "Игор Сикорски" в Киев и директор на Центъра за световна политика.

"Русия иска да превърне Азовско море в свое вътрешно езеро, защото на азовския бряг са големите пристанища в украинските градове Мариупол и Бердянск. Това са ключови места за украинския внос и износ", каза той в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. 

Москва се опитваше да отреже тези пристанища откъм сушата през 2014 г. Тогава тя не успя да го направи. Когато беше изграден Керченският мост, Русия ограничи размерите на корабите, които могат да влизат в Азовско море. Чрез това Москва създава изкуствени препятствия за движения на стоки с кораби, обясни Магда.

По думите му Русия се опитва да ограничи експортните възможности на Украйна и това е хибридната война.

"Война се води не за територия, а за съзнанието, икономиката на страната и възможностите. Кремъл се опитва да подчини Украйна. Сегашната ситуация създава заплаха за цяла Европа", каза политологът.

Той коментира и военната агресия на Русия спрямо Украйна от 2014 г. като заяви, че в страната умират хора.

„От 2014 г. са загинали над 10 хил. души, показват данни на ООН. Това са огромни загуби за страна, която до 2014 г. се развиваше мирно и нямаше конфликти с никого".

Други европейски войни се намират в състояние на хибридна агресия, където Русия влияе лошо на съзнателността на хората, на дневния ред и се намесва в изборите, допълни гостът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 11
lozkhris
преди 5 години
И какво точно изнася Украйна....освен бели робини и мигранти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
markov
преди 5 години
Квото повикало това се обадило. Украйна от години всячески се мъчи да пречи на Руснаците със санкции , прекъсване на бизнес и т.н. Трябва да са *** да си мислят че няма да има отговор от Мечката. Относно заловените моряци, от месеци има същия случай с Руски риболовни кораби които са арестувани от Украйна щото били ловили риба в уж Украински териториални води. За това никои по демократичните медии не обелва дума нали ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още