IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конте пое преговорите с ЕС в опит да се пребори с влиятелните си заместници

Според италиански медии министър-председателят е успял вече да склони вицепремиерите да отстъпят от позицията си за дефицита

10:14 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Италианският премиер Джузепе Конте. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Джузепе Конте. Снимка: Архив Ройтерс

Влиятелните италиански вицепремиери и лидери на двете партии в управляващата коалиция Матео Салвини и Луиджи ди Майо са готови да отстъпят от твърдата си позиция за високи цели на дефицита. Това съобщава италианският в. Il Messaggero, цитиран от Bloomberg.

Според изданието основна роля за склоняването на двамата вицепремиери има министър-председателят Джузепе Конте, който пое в свои ръце преговорите с Европейския съюз.

„Конте убеждава Салвини и Ди Майо за дефицит от 1,9% до 2%, докато преговорите за по-широка рамка на инвестициите продължават“, съобщава Messaggero, без да посочва източниците си.

И двамата вицепремиери настояват целите за дефицита през 2019 г. да останат на нивото на досега планираните 2,4% от брутния вътрешен продукт – равнище, което Брюксел вече обяви за неприемливо.

Според други два италиански вестника - la Repubblica и La Stampa, Конте е поел преговорите, с което по всяка вероятност ще измести от сцената своя финансов министър Джовани Триа, който доскоро беше ключова фигура в процеса.

Междувременно Конте съобщи на местни медии, че през следващите няколко часа ще представи нов проектобюджет в опит да предотврати налагането на наказателни процедури срещу Рим.

ЕС заплаши третата по големина икономика в еврозоната със санкции, ако не промени целите, заложени в първия план на основния си финансов закон. Властите веднъж вече дадоха сигнал, че са склонни да намалят дефицита, но с минималните 0,1-0,2 процентни пункта и без да се съгласяват на свиване на разходите или целите за икономическия растеж. Брюксел обаче се надява недостигът в бюджета да се приближи повече до резултатите от 1,8% през тази година.

По думите на Конте новото предложение може да включва дефицит, който е по-нисък от по-ранните прогнози, но не зададе конкретни стойности.

През това време пореден сигнал за недоволство от италианския бюджет дойде от Брюксел. Финансовите министри на еврозоната заявиха във вторник, че италианският проектозакон е в нарушение на европейските правила и се съгласиха с Европейската комисия, че той трябва да бъде променен, съобщи Ройтерс.

Италия вече има втория по големина държавен дълг в Европа в размер на 133% от БВП, като иска да заеме още повече средства, за да може да изпълни щедрите си предизборни обещания.

„Подкрепяме оценката на Комисията и препоръчваме Италия да предприеме необходимите мерки, за да е в съответствие с Пакта за растеж и стабилност“, посочиха те в изявление след последната си среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още