IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Лошите кредити на турските банки ще се удвоят за година

Очакванията са турската икономика да се свие догодина, но след това да се върне към умерен растеж

15:45 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция S&P Global очаква размерът лоши кредити на турските банки да се удвои през следващите 12-18 месеца.

В нов доклад от агенцията допълват, че прогнозите се основават на очакванията, че икономиката на страната ще се свие през 2019 г., преди да отбележи умерено възстановяване до ръст от 3-4% през 2020 г.

„Очакваме съотношението на необслужваните заеми [спрямо всички кредити] в банковия сектор да се удвои в рамките на следващите 12-18 месеца до близо 6% от 3,5% към септември 2018 г.“, посочват от S&P, цитирани от Ройтерс.

В същото време проблемните заеми, които включват и реструктурираните и необслужваните заеми, вече надвишават 10% от всички, като делът им може да нарасне до 20% през следващата година в рамките на най-добрия възможен сценарий.

Според рейтинговата агенция това се дължи на очакванията икономическото забавяне, обезценяването на лирата, увеличаването на лихвите, както и други фактори, да започнат да оказват влияние върху качеството на активите през следващите 12-18 месеца.

В понеделник стана ясно, че равнището на инфлацията в Турция е спаднало с 1,44 процентни пункта на месечна база през ноември, след като през октомври достигна 15-месечен връх от 25,2%. Спрямо май ръстът е двоен.

През ноември увеличението на цените се е забавило до 21,62% на годишна основа, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още