IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната комисия в ЕП прие доклада за АЕЦ „Козлодуй“ на Петър Курумбашев

Един от постигнатите компромиси в доклада е минимум 50-процентно финансиране от ЕС за извеждане от експлоатация на ядрените мощности на атомната електроцентрала

15:27 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петър Курумбашев. <em>Снимка:&nbsp;Екипът на Петър Курумбашев</em></p>

Петър Курумбашев. Снимка: Екипът на Петър Курумбашев

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент (ЕП) прие с голямо мнозинство доклада за извеждане от експлоатация на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“ в България и АЕЦ „Бохунице“ в Словакия, по който основен докладчик е евродепутатът Петър Курумбашев, информират представители от неговия екип. 

След редица проведени преговори, водени от Курумбашев, енергийната комисия на парламента постигна компромис – минимум, а не максимум 50% от средствата, както предлагаше Европейската комисия (ЕК), необходими за извеждането от експлоатация на ядрените реактори, да бъдат предоставени от Европейския съюз (ЕС).

Комисията подкрепи и предложението на Курумбашев средствата да следват практиката на предишната програма, в която България получи 60% от необходимите средства от ЕС.

„По моя инициатива беше прието и допълнение, което ясно показва, че тези реактори са били преждевременно затворени – особено що се отнася до блок III и IV на АЕЦ „Козлодуй“, които и до днес можеше да работят и да произвеждат, при цена 100 лв на мегаватчас, електроенергия за около 400 млн. евро годишно.“, заяви евродепутатът, като добави: „Едно е, ако говорим за суверенно решение, взето от суверенни държави. В нашия случай, обаче, говорим за условие, поставено от Европейския съюз, който по това време се състоеше от 15 държави членки.“

Програмите „Козлодуй“ и „Бохунице“ са създадени в контекста на преговорите за присъединяване към ЕС на България и Словакия.

Настоящото предложение е продължение на ангажимента на Съюза да предостави финансова подкрепа на държавите членки при извеждане от експлоатация, съответно на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" и на атомната електроцентрала "Бохунице" в Словакия.

В настоящото предложение за програмата „Козлодуй“ са отделени 63 млн. евро. За програмата „Бохунице“ са предвидени 55 млн. евро, а за програмата на Съвместния изследователски център (JRC) за извеждане от експлоатация и управление на отпадъците са отделени оставащите 348 млн. евро.

По инициатива на Петър Курумбашев енергийната комисия гласува и текстове, които позволяват да бъде използвана експертизата на трети страни в процеса на извеждане от експлоатация, както и да бъдат споделяни информация и познания с други държави членки на ЕС.

„Радвам се, че успях да убедя колегите си да бъде отхвърлено предложението за затваряне на ядрените мощности в Европа“, каза още Курумбашев.

Оттук нататък следва ЕП да гласува в пленарна зала точките, отнасящи се до следващия бюджет на ЕС, на базата на които ще бъдат отделени средствата за България и Словакия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още