IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да ограничи доминиращата роля на долара чрез по-широко използване на еврото

Целта е да се повиши икономическия суверенитет на еврозоната

18:02 | 04.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брюксел е разработил пакет с мерки за по-широко използване на еврото в стратегически сфери като енергетика, суровините и самолетостроенето, за да ограничи доминиращата роля на долара в качеството му на световна резервна валута, пише днес в. Financial Times, цитиран от ТАСС и БТА.

Изданието се позовава на проектодокумент на Европейската комисия.

Според авторите на този документ засилването на международната роля на еврото е необходимо за повишаването на икономическия суверенитет на еврозоната, като се има предвид политиката, водена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според Европейската комисия страните от ЕС трябва да гарантират, че договорите, които сключват "в рамките на междудържавните енергийни споразумения" са в евро. Сега над 80 процента от вноса на енергоресурси в ЕС е в долари. Тези стъпки придобиват особено значение за Брюксел, като се имат предвид усилията на европейските страни да запазят споразумението с Иран, което ограничава ядрените разработки на Техеран, отбелязва изданието.
На 8 май Тръмп обяви изтеглянето на Вашингтон от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година. Това означаваше постепенно възстановяване на санкциите срещу Техеран, както и спрямо трети страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Стефчо
преди 5 години
Според Европейската комисия страните от ЕС трябва да гарантират, че договорите, които сключват "в рамките на междудържавните енергийни споразумения" са в евро. Сега над 80 процента от вноса на енергоресурси в ЕС е в долари.Това са и много сериозен удар в гърба. Няма да е далеч времето когато зелените гущери ще се вървят само в разплащанията между САЩ, Канада и Мексико. И тогава ще се разбере колко точно струва Америка без патерицата на долара като световна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още