IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият нов мол в България планира 100% заетост до 6 месеца след откриването си

Отварянето на Delta Planet във Варна е насрочено за края на март догодина - малко преди Великден

15:20 | 04.12.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Delta Planet Varna</em></p>

Снимка: Delta Planet Varna

Най-големият нов мол в България Delta Planet във Варна ще отвори врати на 28 март догодина. Датата не е избрана случайно, тъй като е малко преди Великден – обичайно един от най-натоварените периоди от годината за търговските центрове. Молът ще има площ от 40 хил. кв. м и ще бъде разположен на четири нива, две от които партерни. Той ще разполага също с три подземни нива с 1300 места за паркиране.

В търговския център ще присъстват марки като Pinko, Desigual, Sport Depot, Billa, а международните марки Reserved и Mohito ще отворят най-новите си и най-големи концептуални магазини в България. Delta Planet ще има най-голямото кино от веригата Cinema City извън София, което ще разполага с 12 зали и единствената във Варна 4DX кино зала.

„Вярваме в България, която е бъдеща звезда в Югоизточна Европа“, каза на пресконференция за представянето на търговския център Зорана Ждрале Бурлич, изпълнителен директор на Delta Real Estate. „Страната ви се радва на висок растеж, безработицата намалява, а международните наематели понякога постигат ръст от над 30%“, допълни тя.

В морската столица вече работят два мола, но според Бурлич има място за още един, тъй като градът се развива, а броят на туристите расте. „Вярваме, че Варна е много специална шопинг дестинация и това ще бъде един от най-вълнуващите шопинг проекти не само в града, а в цяла България“, отбеляза тя.

Към момента за 80% от търговските площи вече са подписани договори, а 8% са в процес на подписване. За други 10% се водят преговори и се очаква молът да постигне 100% заетост през първите шест месеца след откриването, съобщи Алекс Линчев, асет мениджър на Delta Real Estate Bulgaria и мол мениджър на Delta Planet Mall Варна. Той допълни, че над 90% от марките, с които са подписани договори, ще отворят магазините си в деня на откриването на търговския център.

„Оприличаваме се като израз на новия стил на града не само заради микса от пазаруване и забавления, който сме постигнали, но и като концепция, разработена в отговор на множеството нови инфраструктурни и положителни микроикономически тенденции във Варна и Североизточна България“, допълни той. „В града се развиват доста сериозни инфраструктурни проекти – разширява се централният булевард „Васил Левски“, терминалът на летището се обновява, много BPO и IT компании откриха свои офиси. Регионът тепърва ще изживее пълния си потенциал“, смята Линчев.

Той също е убеден, че във Варна има място за трети мол, тъй като градът е център на голям регион, който е откъснат от София и в него почти няма търговска дейност.

Зад инвестицията в Delta Planet Mall стоят сръбската компания Delta Real Estate, която е част от Delta Holding, и АП Инвест, собственост на предприемачите Ангел Ангелов и Петър Дудоленски. Зорана Ждрале Бурлич съобщи, че освен търговския център във Варна Delta Real Estate планира да отвори молове от веригата Delta Planet в Белград, Баня Лука и Ниш през първото тримесечие на следващата година. Компанията вече има два действащи обекта в Белград и Подгорица. Реализираните проекти за молове са с обща отдаваема площ от 250 хил. кв. м и още 600 хил. кв. м в процес на изграждане.

Инвестицията в Delta Planet се оценява на 120 млн. евро и ще осигури 600 нови работни места. „Това е значителна инвестиция, но очакваме тя да се отплати в идните години“, каза Бурлич.

Припомняме, че търговският център беше изграден преди осем години от полската компания GTC и трябваше да носи наименованието „Галерия Варна“, но заради кризата проектът беше замразен. През 2015 г. той беше продаден на АП Инвест и се планираше да се превърне в частна болница от веригата City Clinic. Миналата година Delta Holding придоби дял в недовършения мол „Галерия“ и проектът беше преименуван на Delta Planet Varna. В морската столица вече работят два търговски центъра – Grand Mall и „Мол Варна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Тя щото България малко и остава да стане един град икономика ами и всички частните инвестиции да отидат в София освен че всички държавни са вече концентрирани там, АМ Черно Море още не е построена само защото не започва от София...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 5 години
ние произвеждаме главно руски мекерета, та теб за колко можем да те продадем та да се махнеш ... 10 рубли или буркан огурец ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
...че тук имаме нужда и воля за това. *** как ве! Знаем девиза ви: ИМАМЕ ВОЛЯ (да ви досъсипем!)За да пласирате чужди стоки - УРА!За нещо наше, кое да ни прави независими - АНАТЕМА!Н'ъл тъй волеви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 18
s3
преди 5 години
Добра новина, но поне да беше този нов мол в столицата, че тук имаме нужда и воля за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още