IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се превръща бавно в икономически отличник

Икономиката на страната се разширява за девето поредно тримесечие, БВП се е разширил с 2,2% на годишна база за периода юли-септември

14:47 | 04.12.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Гърция се е разширила за девето поредно тримесечие през периода юли-септември и с по-бърз темп в сравнение с предишните три месеца. Основният двигател са били силните потребителски разходи, показаха държавни данни, публикувани днес.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 1,0% през третото тримесечие в сравнение с периода април-юни, за който оценката бе повишена до ръст от 0,4%, сочат сезонно коригирани данни на националната статистическа агенция ELSTAT.

Данните показват, че отакто Гърция официално излезе от спасителната си програма в края на април, възстановяването ѝ продължава след дълга рецесия, която сви икономиката с една четвърт.

На годишна база икономическото разширяване на Гърция се ускорява до 2,2% през третото тримесечие спрямо низходящо коригиран ръст от 1,7% през вторите три месеца.

„Ускоряването на растежа на годишна база се дължи на по-силното частно потребление и увеличението на резервите, което помага да се компенсира значителен спад в брутото образуване на основен капитал, който бе засилен от неблагоприятен базов ефект“, заяви икономистът на National Bank Никос Магинас.

Този компонент на БВП бе възходящо коригиран до 26% през третото тримесечие на 2017 г. спрямо спад от 8,3% през предишните три месеца.

„Износът продължава положителната си тенденция, но вносът расте с по-бърз темп, отразявайки укрепването на местното търсене“, добавя Магинас.

Данните показват, че на годишна база нетният износ е повлиял негативно на икономическия растеж като цяло. Износът се е увеличил със 7,6% при ръст на вноса от 15%.

Въз основа на проектобюджета за следващата година Гърция прогнозира икономически растеж от 2,1% през 2018 г., ускорявайки се до 2,5% през следващата година.

„Цифрата за разширяването през третото тримесечие съответства на официалните прогнози за тази година като цяло“, добавя Магинас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
korn
преди 5 години
Тръбата с газа колко години минаваше през Украйна,и украинците бяха по бедни от нас,а сега даже и са нападнати от този който им пусна тръбата.Не случайно новат тръба ще минава през Турция,щото там зелени човечета не магат да се появят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Onia
преди 5 години
Турски поток не е минал през Гърция все още т.е. Икономиката им не расте заради него. Освен това те изграждат южен газов коридор (азерски газ) и терминал за втечнен газ. И айде стига сме си мислили че тази или онази тръба ще ни оправят. 2-та млрд печалба за 20г от българския поток са капка в морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
serafima
преди 5 години
Е с кого ще ни плаши нашият премиер сега? Не правете това, не искайте това, за да не станете зле като гърците. На гръцките пенсионери по 2000 лева за Коледа, на българските с най-ниски доходи - ТОЙ им дава по 40 лева и да викат ура. Ципрас ще съумее да прекара Турския поток през Гърция, защото нашият скоклив премиер търде много се обръща и завръща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още