IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors едва успява да си плаща данъците

В момента автомобилният концерн използва редица данъчни облекчения, които го задържат да не изпадне отново във финансов колапс

22:41 | 04.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският автомобилен концерн General Motors, който дълги години беше на върха на тази индустрия, печелейки десетки милиарди долара, в момента изпитва сериозни финансови затруднения и едва успява да плати начислените федерални данъци, съобщава CNN. 

Вероятно GM няма да плаща голяма част от данъците поне през следващите няколко години, като това не е някакъв опит на компанията да се изплъзне на Вашингтон.

Федералният закон позволява на компаниите да използват своите минали загуби, за да защитят бъдещите си печалби от данъци.

Тази данъчна пауза, позната като „пренесени бъдещи нетни оперативни загуби“, е едно от най-често срещаните данъчни облекчения в корпоративна Америка.

Повечето компании губят пари в даден момент от своя жизнен цикъл. Данъчната пауза е предназначена да помогне на големи и опитни компании да си стъпят отново на краката.

И GM е точният пример за това.

Концернът претърпя огромни загуби, довели до неговия фалит през 2009 г., когато се наложи правителството да се намесва, за да успее да го възвърне към живот.

Година по-късно GM отново излиза на печалба.

През последната седмица финансовото състояние на компанията отново се появи в заглавията на медиите, след като от GM обявиха, че ще закрият около 2500 работни места заради планираното редуциране на производството.

Това предизвика гнева на американския президент Доналд Тръмп, който атакува концерна, обвинявайки го в подкопаване на местната автомобилна индустрия.

Тръмп заяви, че GM е длъжна да държи своите заводи активни, тъй като в миналото именно данъкоплатците са помогнали да спасят дружеството от окончателно затваряне, като заплаши да прекрати всички държавни помощи, с които се ползва компанията.

Именно данъчната пауза стои в основата на реабилитирането на GM. Този своеобразен бонус е най-ценното оръжие на концерна в този момент.

Според корпоративните отчети GM е платила около 19 млн. долара под формата на федерални данъци през 2017 г., което е и най-голямото данъчно плащане на компанията от 2009 г. насам.

Независимо от наличието на федерална данъчна пауза, дружеството е платило милиони долари за други данъци и такси – 83 млн. долара за държавни и местни данъци и 552 млн. долара за допълнителни данъци само през 2017 г.

GM е плащала федерален данък върху печалбата само през три години след 2010 г., като общата сума възлиза на 18 млн. долара.

От 2010 г. до 2016 г. компанията обяви обща нетна печалба в размер на 50 млрд. долара.

Всъщност, единствената загуба на GM от 2009 г. насам беше отбелязана през изминалата година. Това се дължи на факта, че компанията трябваше да заплати въпросните „пренесени бъдещи нетни оперативни загуби“ от предходни години.

Ако планът на Тръмп се осъществи и подобни облекчения бъдат прекратени, GM вече няма да може да разчита на тази финансова сигурност, с която разполага в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още