IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете дефицита: Италия трябва да се тревожи за демографската си катастрофа

Италия е на второ място в света с най-голям брой стари хора след Япония с близо 1,7 пенсионери на всеки млад човек

17:02 | 04.12.18 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Младите италианци, носещи бремето на бързо застаряващото общество и липсата на заетост, имат малък шанс да постигнат благоденствие, твърдят икономисти. Те се аргументират с факта, че сегашните планове на правителството да харчи повече за пенсии трудно могат да бъдат решение на фискалните проблеми на страната, пише в свой анализ ДПА, цитиран от БТА.

Италианското популистко правителство се надява да сключи сделка в последната минута, за да избегне наказателните действия на ЕС заради планираните големи разходи, залегнали в новия бюджет. То обаче е изправено пред основен икономически проблем от много по-голям мащаб.

С рекорден спад на раждаемостта и голям брой млади хора, които бездействат в страната или се изнасят в чужбина, Италия е "държавата, която забравя младите", посочва професорът по демография Алесандро Розина от католическия университет "Свещеното сърце" в Милано.

"Това, което най-силно определя Италия в началото на 21-ви век, е именно начинът, по който младите поколения изчезват до такава степен, че това е не само обезпокоително, но пораждащо много проблеми в европейския контекст", написа Розина миналия месец във в."Република.

Въз основа на официалните данни, публикувани миналата сряда, сочещи спад на раждаемостта до нов исторически минимум, Розина е пресметнал, че Италия е единствената страна в Европа, където броят на хората на възраст 80 години е по-голям от броя на новородените.

Страната има и рекорден дял на така наречените NEETs - млади хора, които "са извън образователната система, нямат трудовата заетост или не се обучават". Миналата година процентът им в Италия беше 29,5% спрямо средния за ЕС от 17,2%.

Междувременно броят на италианците, които са се преместили в чужбина, се е утроил между 2007 и 2016 г. от 36 000 на 115 000 души, според данните, публикувани миналата година от Италианския национален статистически институт (Истат). Всичко това става на фона на предупреждения за изтичане на мозъци. Цифрата 115 000 цифри включват почти 25 000 завършили университет.

През септември 2017 г. бизнес лобито Конфиндустрия (Конфедерация на италианските индустриалци, която е една от най-големите организации на работодателите в Италия), пресметна, че масовото напускане на страната на хора от по-младите поколения ще орязва икономическия растеж с 1 процентен пункт годишно. "Това е истинско извънредно положение", каза главният икономист Лука Паолаци по това време.

През май Истат заяви, че Италия е на второ място в света с най-голям брой стари хора след Япония с близо 1,7 пенсионери на всеки млад човек. Съотношението ще се увеличи до 2,65 през следващите 20 години.
Това е показателно за нарастващия "демографски дълг" на страната, тъй като бъдещите поколения ще бъдат обременени с увеличаващи се пенсии, здравни и социални разходи, свързани с "междупоколенчески дисбаланс", който се очаква да се изостри допълнително.

Повечето икономисти казват, че промяната на посоката на тези дългосрочни тенденции е от ключово значение за разрешаване на трайните проблеми на Италия с ниския растеж и незадоволителната производителност, но е спорно дали правителствената рецепта за дефицит и разходи предлага правилния отговор.

В друга скорошна статия във в. "Република" Розина заяви, че Италия се нуждае от "промяна на парадигмата", от промяна в начина, по който се развива политиката за младежта и семейството, и посочи Германия като модел, тъй като тази страна вече вижда положителни резултати в усилията си да преодолее ниската раждаемост.

Само че основният акцент в бюджета, изготвен от управляващата коалиция в Рим, крайнодясната "Лига" и антисистемното Движение "Пет звездни" (M5S), са субсидии за бедните и понижаване на пенсионната възраст.

Докато реформата на системата на основния доход може да бъде от полза за младите хора, тъй като несъразмерна част от тях имат ниски доходи и/или са безработни, повечето икономисти оспорват целесъобразността на идеята да се увеличават редиците на италианските пенсионери.

Вицепремиерът Матео Салвини от "Лигата", който е главният радетел на пенсионната реформа, е убеден, че ако на хората на възраст 60 години им бъде позволено да се пенсионират по-рано, техните работни позиции ще бъдат освободени за по-младите хора.

Това бе оспорено от доклада на Международния валутен фонд за Италия, който преди три седмици заяви следното:

"Въз основа на доказателства от други страни е малко вероятно вълната от пенсионирания да създаде толкова много работни места за младите хора".

И така, проблемът с проектобюджета на Италия, който се контролира от Европейския съюз, е не само незачитането на правилата на еврозоната за дълга и бюджетния дефицит, но и начинът, по който правителството иска да използва допълнителните разходи.

Симоне Феро, 30-годишен докторант в лондонския университет "Куин Мери", написа в италиански блог за икономически проблеми, че проектобюджетът е "подарък" за старите поколения и "продължаващо преразпределение на благата за сметка на младите поколения".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 7 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
У видинско също е пренаселено, ама с *** като као-то :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Да съм споменал нещо за избиване? Прекалено ти е развинтена фантазията. Китайците успешно приложиха политика за контрол на раждаемостта. При наличие на силен международен натиск, тя може да бъде въведена и в други силно пренаселени места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"той е пренаселеността. 7,5 милиарда въшки са твърде много за мащабите на планетата."Това е еманация на глупостта на модерните демократи глобалисти. Ами избийте ги бе хаха, кво чакате?Пренаселено е в Нов Йорк, ама я *** у видинско да видиш ти пренаселение - rъз до rъз.Незнам дали някога си излизал от града в който живееш, но ти го пожелавам от сърце, пък и на чист въздух ще се надишаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 години
А кой възпита младежта? И не направихме ли ние така че да изглежда гледането на деца като няква тежест? ... и да разбирам ли че броя на децата е лакмус за цивилизация? Много в страни и много грешно разсъждавате всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
Blueberry
преди 5 години
Защо да изчезваме ние - ако се раждат повече в Европа по-добре, няма да търсят бежанци и емигранти да си попълват цеховете. Двоен джакпот - пълна младежка и бабина заетост (никой не е длъжен да им гледа внуците, нали?).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 1
coolio
преди 5 години
Италия е една от страните с най-дълга продължителност на живота, нищо чудно в цифрите. Но къде сме ние след като от 60 милионна държава си тръгнали 115 хиляди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 28 rate down comment 2
deant
преди 5 години
много е просто, но никой не иска да го каже. младежта е разглезена и не иска да си разваля готиния живот с деца. както искайте ме разбирате. охолните времена раждат разглезени деца - това е проблема на "развитите" и нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Ше го усети ...вдяването , щото е либерален и с имидж ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
"В тази връзка имам някои идеи, но няма да ги споделя за да не си развалям имиджа на либерален човек."Що бе , кажи си ... майната му на имиджа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 7
Otka4eni reformatori
преди 5 години
А ти, ако беше малко по умен *** щеше да знаеш. че няма да накараш варварите никога да раждат по малко. Особено онези твой приялтелчета от БГлизкия изток и Северна Африка,който от 1400 годни имат само една единствена цел в живота.Раждане на колкот се може повече деца, завладяване на осатанлия свят иналагане на Шериата над всички останали. Но тиси прекалено умен за това, нали? Някой ден, когато след 30-40 години станат мнозинство почти навсякъде тогава либералния ти извратен *** ще го вдене. Когато вече си стар и немоще и нищо няма да може да направиш... Тогава и ще го разбереш.. вдяването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още