IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Макрон не отговори на протестиращите в правилния момент

Гневът на французите вече е твърде голям и не може да бъде спрян с настоящите мерки, смята Цветозара Тронвил

21:17 | 04.12.18 г.
Експерт: Макрон не отговори на протестиращите в правилния момент

Френското правителство и президентът Еманюел Макрон направиха една твърде съществена грешка по време на протестите в страната. Те реално не отговориха в правилния момент на протестиращите, което доведе и до промяна на тяхното поведение. Това мнение изрази Цветозара Тронвил, председател на Европейската асоциация на жените, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Гневът и недоволството на средностатистическия французин вече са много големи и те няма да бъдат спрени с настоящите мерки, които не са окончателни и не му дават сигурност за по-голяма финансова стабилност“.

Решението на правителството за момента е за мораториум на екологичните такси за автомобили, които искаше да въведе по-рано, конкретизира Тронвил. Това просто е една мярка, която отлага въвеждането им, но нищо не гарантира, че то няма да бъде отново на дневен ред след 6 месеца, добави тя.

„Промяната в политическата картина ще бъде неотложна, ако правителството не излезе пред протестиращите с по-конкретни, ясни и стабилни мерки“.

„Жълтите жилетки“, хората, които протестират във Франция, включват средностатистическите французи на възраст между 30 и 50 години, към които се присъединяват и пенсионерите, посочи Тронвил. Тя добави, че именно това са и гражданите, плащащи данъци, чиито размер непрекъснато расте в последните години.

„Размерът на данъците непрестанно се увеличава във Франция, но търпението има лимит и той се изчерпва, когато французите не могат да осигурят храната си за сметка на данъчния ръст“.

Според госта проблемите в страната са започнали още по време на последните президентски избори там, тъй като гражданите не са имали възможност реално да изберат управлението, което искат. Тя добави, че настоящият държавен глава и визията му за Европа са приемливи за Европейския съюз, но вътрешната му политика е недобра за французите.

"Политиката на Макрон защитава едрия капитал,а налага данъци и увеличава социалната тежест за средния и малък бизнес, което реално може да доведе до вълна от фалитите им. Проблемите във Франция са много сложни. Движението на „жълтите жилетки“ е абсолютният тест на това правителство, на което се даде шанс да се види в каква посока ще управлява живота на французите“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още