IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa и Mastercard предлагат да намалят таксите за европейските търговци

Картовите оператори са отправили предложение за понижаване на таксите най-малко с 40%

22:53 | 04.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регулаторите на Европейския съюз съобщиха, че картовите оператори Mastercard и Visa са се съгласили да намалят таксите при плащане за търговците, когато приемат дебитни или кредитни карти, издадени извън региона. Решението е взето, след като търговци заявиха, че двете компании и банките действат в съдружие, за да надуват таксите, съобщава Wall Street Journal.

Европейската комисия съобщи, че двете компании са отправили оферти за намаляване на таксите, известни като междурегионални обменни такси, с най-малко 40%. Комисията, която поиска търговците да се произнесат по предложенията, заяви, че таксите се прилагат за плащания, извършени в ЕС и други три европейски страни, с карти, издадени извън региона.

Картовите мрежи като Visa и Mastercard въведоха обменни такси, но банките се възползват от тях, защото търговците плащат на банките, когато клиентите се разплащат с техните карти.

Това означава, че намаляването на таксите при покупки в Европа може да има сериозни последици за американските банки. В последните години те се съсредоточиха върху бизнеса си с кредитни карти на по-заможни клиенти, много от които пътуват и харчат пари извън САЩ.

Комисията се безпокои, че таксите може да повишат цените за компаниите в Европа и евентуално да тласнат нагоре цените на потребителските стоки и на услугите.

От години компаниите за кредитни карти имат разногласия с официални представители на САЩ и Европа относно начисляваните такси на търговците. Европейската комисия изрази безпокойство от обменните такси на Mastercard при трансгранични трансакции през 2007 г. и публикува изявление през 2009 г., в което се противопоставя на обменните такси на Visa.

Над 400 британски търговци заведоха дело срещу Visa през 2013 г. с искане за обезщетение заради някои обменни такси. Към 30 септември компанията е постигнала споразумения с над 75 от тях.

В САЩ Visa и Mastercard бяха част от група компании, които се съгласиха на споразумение за 6,2 млрд. долара с търговци, свързано с картовите такси. Предложенията предвиждаха междурегионалните обменни такси да бъдат ограничени до 0,2% от стойността на трансакцията за дебитни карти и 0,3% за кредитни карти, когато се извършва лично. Предвиждаше се също таксите при онлайн покупки да бъдат ограничени до 1,15% за дебитните карти и 1,5% за кредитните карти.

Европейската комисия планира да тества предложенията на пазара, преди да станат постоянни, а новите такси трябва да влязат в сила шест месеца след вземането на решение. Ангажиментите ще са в сила 5,5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още