IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри близо 800 пункта заради признаци за забавяне на икономиката

Т. нар. инверсия на кривата на доходността предвещава рецесия

23:58 | 04.12.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси отбелязаха най-големия си спад след срива през октомври, тъй като инвеститорите са притеснени от явление на пазара на облигации, което е сигнал за възможно забавяне на икономиката.

Продължаващите притеснения около търговския спор между САЩ и Китай също допринесоха за сътресенията на Wall Street, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 799,36 пункта от стойността си, или 3,1% и завърши сесията на ниво от 25 027,07 пункта, като записа най-лошия си ден от 10 октомври. В по-ранен етап на търговията Dow загуби над 800 пункта от стойността си.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 3,2% и завърши на ниво от 2700,06 пункта. Финансовите компании, включени в индекса, се представиха най-зле, като заличиха 4,4% от стойността си. Секторът на комуналните услуги единствен записа ръст от скромните 0,16%.

Технологичният измерител Nasdaq Composite отбеляза спад от 3,8% и завърши на територията на корекцията на равнище от 7158,43 пункта.

В понеделник доходността по тригодишните американски държавни ценни книжа задмина тази по петгодишните облигации. При появата на т. нар. инверсия на кривата на доходността, при която доходността по краткосрочните облигации е над тази по дългосрочните, може да последва рецесия, въпреки че често това се случва години след първия сигнал.

Индексите стигнаха най-ниското си ниво за деня, след като Джефри Гъндлач, главен изпълнителен директор на Doubleline Capital, заяви пред Ройтерс, че инверсията е сигнал за „предстоящо отслабване“ на икономиката.

Книжата на J.P. Morgan Chase, Citigroup и Bank of America поевтиняха с над 4%. Citigroup и Morgan Stanley достигнаха най-ниското си ниво от 52 седмици насам наред с Regionals Financial, Citizens Financial и Capital One. SPDR Regional Banking ETF отписа 5,5% от стойността си и завърши с 20% под 52-седмичния си връх. Той отбеляза и най-лошия си ден от март 2017 г.

Изтъргуваните обеми се повишиха във вторник. Над 159 млн. акции на SPDR S&P 500 ETF (SPY) смениха собствеността си при среден 30-дневен обем от 110,5 млн. Американските пазари ще останат затворени в сряда заради погребението на бившия президент Джордж Х.У. Буш.

В същото време съмненията относно трайно споразумение между САЩ и Китай отново обзеха инвеститорите след ралито в предходната сесия.

Миналия уикенд САЩ и Китай се договориха за 90-дневно примирие в областта на търговията, за да позволят на търговските преговори да продължат. Лидерите на двете страни се срещнаха на вечеря по време на срещата на Г-20 в Аржентина. Новината тласна нагоре индексите в понеделник, като Dow прибави над 300 пункта.

Но разногласията за това кога ще започне примирието създадоха объркване. Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по икономическите въпроси Лари Къдлоу заяви пред репортери в понеделник, че то ще започне от 1 януари, но по-късно Белият дом публикува коригирано изявление, в което заяви, че 90-дневният помирителен период е започнал да тече от 1 декември.

В поредица от туити във вторник Тръмп заяви, че двете страни ще постигнат сделка, ако е възможно. „Но ако не е възможно, помнете… аз съм човек на митата“, допълни американският президент.

На облигационните пазари внимателно следеният спред между доходността по двегодишните американски държавни ценни книжа и 10-годишните облигации остава положителен, но се свива до едва 10 базисни пункта. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи до 2,896%, а по 30-годишните облигации отбелязва спад до 3,14%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,6% до 96,98 пункта. Спрямо еврото доларът поевтинява с 0,09% до 1,1342 долара за евро, а спрямо йената е надолу с 0,77% до 112,78 йени за долар.

На пазарите на суровини цените на петрола ограничиха ръстовете при волатилна сесия заради опасенията, че търсенето може да намалее под влиянието на евентуална търговска война между САЩ и Китай, а Русия остава пречка пред сделка за намаляване на глобалните доставки на суров петрол.

Международният бенчмарк Брент поскъпна с 39 цента до 62,08 долара за барел, след като по-рано пред деня достигна равнище от 63,58 долара. Американският лек суров петрол WTI прибави 36 цента към стойността си до 53,31 долара за барел, след като цената му се повиши с 3% до 54,55 долара.

Цената на паладия достигна рекорд, стимулирана от спекулативни интереси и ограниченото предлагане на метала. В крайна сметка тя повиши стойността си с 2,3% до 1230,70 долара за тройунция, след като по-рано в търговията отбеляза абсолютен рекорд от 1239,50 долара за тройунция. В същото време американските фючърси върху златото постигнаха ръст от 0,56% до 1246,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още