IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: В България няма недостиг на кадри

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, колкото твърдят работодателите

16:19 | 05.12.18 г. 36
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България няма недостиг на кадри, работната сила е напълно достатъчна за удовлетворяване на нуждите на пазара на труда, а широко афишираната от работодателите теза за криза с кадрите е преекспонирана. Всъщност прокламираната криза с кадрите не е дефицит на работна ръка, а дефицит на достойно заплащане. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, представяйки доклад по темата съвместно с фондация Friedrich Ebert.

Докладът за дисбалансите на пазара на труда е базиран на официалната статистика и на проведени срещи в страната с всички заинтересовани по темата страни.

Тезата, че е мит недостигът на работна сила у нас беше подкрепена и от държавата в лицето на представител на Агенцията по заетостта. Беше защитена и от КНСБ.

Дисбалансите на пазара на труда са заради многото хора с висока квалификация, а не заради липсата на такава, каза Григорова. Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация. 

Ваня Григорова отбеляза, че повече от десет години работодателските организации в България изтъкват като един от най-големите проблеми на икономиката липсата на квалифицирана работна ръка. Tози проблем, според бизнеса, е породен отчасти от това, че образователната система не подготвя кадрите, които са нужни на пазара, а произвежда никому ненужни икономисти, юристи и хуманитарни специалисти, както и отчасти поради факта, че българските граждани са или „мързеливи“ и „нископроизводителни“ или „паразитират върху социалната система“.

Десет години по-късно, тези твърдения на бизнеса стават причина за промяна на трудовото законодателство в посока разрешаване на „внос“ на работници от трети страни и то без пазарен тест, което премахва защитите за местните работници. Целите, както заявяват многократно бизнес организациите, са да бъдат привлечени 500 000 чужди работници.

Същевременно както през 2008 г., така и през 2018 г. няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка. В допълнение миграцията към чужбина продължава да расте. Само през 2017 г. почти 27 хиляди са емигриралите от страната български граждани, 89% от тях са хора в активна икономическа възраст. Българските работници продължават да напускат страната, което донякъде е и причината за официалното намаление на броя на безработните, посочва се в доклада.

В него се посочва, че и самите държавни институции признават, че голяма част от реално безработните не намират смисъл да се регистрират в бюрата по труда, следователно реалната безработица е значително по-висока. А опитите на Министерството на труда и социалната политика години наред да прогнозира нуждите от специалисти в различни икономически сектори, за да коригира предлагането спрямо търсенето на трудовия пазар, остават без успех.

Високият брой неизвестни води до прилагането на все по-хаотични управленски мерки, а натискът на работодателите за облекчаване на вноса на евтини работинци – по-силен, посочи Григорова.

В доклада се отбелязва, че всички изводи и анализи, които заключават, че в България има тежък дефицит на кадри, се базират на анкети, проведени между работодатели.

 

Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 21 rate down comment 4
Tantum
преди 5 години
Аз не казвам, че 3-5К е космически висока заплата. Просто исках да кажа, че няма как при 20К добавена стойност заплатата да е 16К. Не казвам, че няма хора със заплата 16К. Напротив, има, аз лично познавам хора и с по-високи възнаграждения.Фактите са, че човек с 5К чисто в България има два пъти по-висок стандарт на живот от средностатистическия германец. От тази гледна точка при такава заплата си значително по-заможен дори от гражданите на една от най-богатите икономики в света. Да не говорим пък, ако тръгнем да сравняваме стандарта на живот, който дават 5К в България, и стандарта на живот на средностатистическия човек в глобален мащаб - тогава със сигурност се класираш в първите няколко процента на населението, които са най-богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Значи ако е скъпо не е пазарно (сигурно на марсиански принцип). Ако е много евтино пак не е пазарно.Пазарно е само 3-5К, затова точно тях ще ударим с данъци и осигуровки, успях ли да ти хвана логиката? Тези хора са там и взимат реални заплати в тези размери. Това, че разни синдикалисти и социално осигурителни проФЕСори, имащи интерес да държат ниска норма на разходи за труд, не искат да ги видят, понеже биха вдигнали нормата на разходи за труд, не означава че ги няма.Идеше реч, че високите заплати са 20К, а не 3-5К. Само това ми е тезата.Туй веднъж признаем ли го, ще спре да се гледа масово с лошо око (като на богати) на хора с заплата 3-5К и/или на посредствени айтита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Такива доходи у нас може да има във висшата администрация, при хора на топ-мениджърски позиции и вероятно при някои самонаети лица, но това определено не са заплати договорени на пазарен принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Хахаха, ти още малко ще кажеш, че "работник" с 20К продукт на месец продава семки......може, ама в Азия по интернет.Всъщност заплати от по 20К има в България и то далеч не само в ИТ.Важно е да се знае, че това са високите заплати, а не тези от по 3-5К лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 2
Tantum
преди 5 години
Не забравяй, че с тази добавена стойност от 20К трябва да си покриеш и всички останали разходи на фирмата, не само заплатата на работника, както и да калкулираш едни 10-20% печалба. В общия случай при 20К добавена стойност може да си позволиш да плащаш на човека между 3 и 6К чисто, в зависимост от типа на дейността ти.Друг въпрос е колко фирми могат да добавят 20К стойност средно на работник. Това изисква наличие на много платежоспособни клиенти и висококвалифицирани кадри. В IT сектора добавената стойност е подобна (в някои фирми е по-ниска, в други - по-висока) и неслучайно заплата от 3-5К чисто е често срещана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 16
Sakamano
преди 5 години
Не бих нарекъл добър работодател човек който е склонен да плаща неоправдано високи заплати. Целта на всеки бизнес е увеличаване на печалбата и оптимизиране на разходите, а трудът си е сериозен разход. Използвайки примера на duzo, независимо каква добавена стойност е реализирал работника, не бих плащал 16к заплата ако имам човек който е съгласен на 2к за същата работа. Другото е разточителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 32 rate down comment 5
Achtung
преди 5 години
Да там е разковничето, от графиката ясно се вижда, че производителността на труда на работник в България е половината от тази в Европа, а заплащането е 4 пъти по-малко, тоест работодателите могат да вдигнат заплатите двойно, ако работят със същата норма на печалба като на запад. Като цяло не малко от тях го правят, съпротивата е от назначените милионери с куфарчетата, които са абсолютно неспособни да ръководят поверения им бизнес и да инвестират в производство на продукти с висока добавена стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 24 rate down comment 4
duzo
преди 5 години
няма смисъл от коментари ниски и високи заплати. Заплатата е "борсова" стока т.е. зависи от търсенето и предлагане. Големият въпрос тук е плащайки тази или онази заплата дали тя може да бъде покрита от добавената стойност, на продукта произвеждан чрез тези заплати. Ако имам човек, който ми реализира добавена стойност 20К защо да не му дам 16К заплата.Пиша от гледна точка на работодател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Т.е. искаш да кажеш, че 16к не е висока?! Това е средната заплата на над ~100 000 българи по данни на оня с кумовия апартамент.По твоята логика, ако 1200 е средна, то 2400 трябва да е високата. Еми не е 2400 високата :-). Високата е над 16 000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 16
Sakamano
преди 5 години
Чакай само да приемат Украйна в ЕС и ще ги сънувате тия 5-цифрени заплати и то не само у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още