IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: В България няма недостиг на кадри

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, колкото твърдят работодателите

16:19 | 05.12.18 г. 36
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България няма недостиг на кадри, работната сила е напълно достатъчна за удовлетворяване на нуждите на пазара на труда, а широко афишираната от работодателите теза за криза с кадрите е преекспонирана. Всъщност прокламираната криза с кадрите не е дефицит на работна ръка, а дефицит на достойно заплащане. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, представяйки доклад по темата съвместно с фондация Friedrich Ebert.

Докладът за дисбалансите на пазара на труда е базиран на официалната статистика и на проведени срещи в страната с всички заинтересовани по темата страни.

Тезата, че е мит недостигът на работна сила у нас беше подкрепена и от държавата в лицето на представител на Агенцията по заетостта. Беше защитена и от КНСБ.

Дисбалансите на пазара на труда са заради многото хора с висока квалификация, а не заради липсата на такава, каза Григорова. Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация. 

Ваня Григорова отбеляза, че повече от десет години работодателските организации в България изтъкват като един от най-големите проблеми на икономиката липсата на квалифицирана работна ръка. Tози проблем, според бизнеса, е породен отчасти от това, че образователната система не подготвя кадрите, които са нужни на пазара, а произвежда никому ненужни икономисти, юристи и хуманитарни специалисти, както и отчасти поради факта, че българските граждани са или „мързеливи“ и „нископроизводителни“ или „паразитират върху социалната система“.

Десет години по-късно, тези твърдения на бизнеса стават причина за промяна на трудовото законодателство в посока разрешаване на „внос“ на работници от трети страни и то без пазарен тест, което премахва защитите за местните работници. Целите, както заявяват многократно бизнес организациите, са да бъдат привлечени 500 000 чужди работници.

Същевременно както през 2008 г., така и през 2018 г. няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка. В допълнение миграцията към чужбина продължава да расте. Само през 2017 г. почти 27 хиляди са емигриралите от страната български граждани, 89% от тях са хора в активна икономическа възраст. Българските работници продължават да напускат страната, което донякъде е и причината за официалното намаление на броя на безработните, посочва се в доклада.

В него се посочва, че и самите държавни институции признават, че голяма част от реално безработните не намират смисъл да се регистрират в бюрата по труда, следователно реалната безработица е значително по-висока. А опитите на Министерството на труда и социалната политика години наред да прогнозира нуждите от специалисти в различни икономически сектори, за да коригира предлагането спрямо търсенето на трудовия пазар, остават без успех.

Високият брой неизвестни води до прилагането на все по-хаотични управленски мерки, а натискът на работодателите за облекчаване на вноса на евтини работинци – по-силен, посочи Григорова.

В доклада се отбелязва, че всички изводи и анализи, които заключават, че в България има тежък дефицит на кадри, се базират на анкети, проведени между работодатели.

 

Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 78 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Штига бьее! Нима тия, на които все не им достигаше, лъжат? Работил съм на достъчно места, за да забележа, че масата проблеми във фирмата, идват от управлението. И заради това им е и мъка да си намерят хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 71 rate down comment 10
xapoznai
преди 5 години
И да се вдигнат малко доходите просто веднага ще ти изсмучат парите - данъци, задължителни Допълнителни осигуровки, гражданска отговорност и да не забравяме - най-лесния метод акциза на горивата. Само да надушат, че има 100 кинта свободни в домакинствата и почват обясненията как еди кво си било по-скъпо някъде си и трябвало да се повиши цената, защото не отговаряла. А за 5 до 10 пъти разлика в заплащането въобще не става и дума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 10
Abnell
преди 5 години
Но пък има излишък на доклади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 99 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 5 години
Изобилие от работодатели, които са за затвора. Това има. Само че докато Бойко Борисов се хили до Кирил Домусчиев, България ще продължава да губи работната си сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 76 rate down comment 5
onezero
преди 5 години
Така е, няма недостиг на кадри - има недостиг на роби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 101 rate down comment 3
onezero
преди 5 години
Така е, няма недостиг на кадри - има недостиг на роби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още