IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтират се 17 виадукта на автомагистралите "Хемус" и "Тракия"

Инвестицията е за над 143 млн. лева

17:38 | 05.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Със средства от бюджета през тази и следващата година се ремонтират 17 виадукта на автомагистралите "Хемус" и "Тракия". Инвестицията е за над 143 млн. лв. Съоръженията не са обновявани от построяването им преди повече от 30 години. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при инспекцията на заключителния етап от ремонта на виадукта при тунел "Витиня" на АМ "Хемус" в посока София, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

Аварийният ремонт на съоръжението се е наложил заради изключително тежкото му състояние, е казал председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Той е напомнил, че през миналата година е било ремонтирано съоръжението в посока Варна. Ако времето не се влоши рязко, се очаква ремонтът да завърши до края на седмицата. Утре, по график, започва монтажът на мантинели и и полагането на шумяща маркировка.

Виадуктът при 33-ти км на АМ "Хемус" е строен преди повече от 30 години и почти всички съоръжения, които са с такъв дълъг период на експлоатация, имат нужда от основен ремонт. Направено е приоритизиране според състоянието, в което се намират. Преди всичко се търси безопасност за пътуващите.

Продължават ремонтите на останалите съоръжения по АМ "Хемус". Стремежът на АПИ е ремонтът на тези съоръжения да завърши през следващата година.

През 2019 г. ще продължи ремонтът на тръбата за София на тунел "Витиня", който има конструктивни дефекти, проявени при експлоатацията му. Предстои рехабилитация и на тръбата за София на тунел "Ечемишка", но тя е в по-добро състояние.

През 2019 г. една от стратегическите задачи на оперативна програма "Региони в растеж" ще бъде разработването на новата оперативна програма. Този процес е обвързан с кохезионната политика на ЕС за периода 2021 - 2027 г., като новата цел на тази политиката е Европа - по-близо до гражданите и въвеждането на по-гъвкав подход за многофондово финансиране. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова при откриването на годишното информационно събитие на оперативна програма "Региони в растеж" в НДК.

По думите на министъра въвеждането на този подход ще позволи фокусиране върху спецификите, нуждите и потенциала на конкретните територии, което е предпоставка за изпълнение на инвестиции с по-висока добавена стойност, заяви министърът, цитирана от БТА.

Към момента по програмата са сключени 525 договора за безвъзмездна помощ на стойност 2,5 млрд. лева или 83 на сто от бюджета на програмата, 43 на сто са разплатените средства или малко под 1,1 млрд. лева, допълни министърът. Тя информира, че 53 са приключилите проекти по програмата на стойност над 50 млн. лева.

Успехите на програма са видими за всички, отбеляза министърът и изтъкна, че през отиващата си година е продължило изпълнението на повечето мащабни инфраструктури проекти и сега от 517 километра републикански пътища, които се рехабилитират в страната, 247 километра на стойност 230 млн. лева се работят по оперативната програма. Това са второ и третокласни пътища в различни области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още