IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите притеснения за световната търговия притиснаха европейските борси

Листнатите на борсата в Лондон строителни компании отчетоха обаче ръст в цената на книжата си с над 5%

19:39 | 05.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси регистрираха загуби за основните си индекси в сряда, тъй като надигащите се отново притеснения за търговията влошиха очакванията на инвеститорите за глобалния икономически растеж, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1%, като повечето сектори се търгуваха на отрицателна територия. Всички големи борси пък бяха подложени на натиск от страна на инвеститорите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 изтри 1,44% от стойността си. На борсата във Франция измерителят CAC отписа 1,36% от стойността си, а германският показател DAX се придвижи на червена територия с 1,19%.

Акциите на представителите на строителния и суровинния сектор бяха сред най-зле представилите се в сряда, регистрирайки понижения с по над 1,75% в условията на нарастващи опасения за търговската война. Застрахователният сектор също се понижи с 1,75%.

Френската компания Altran отчете спад в цената на книжата си със 7,5%, след като стана ясно, че председателят на компанията за Северна Америка Франк Керн се оттегля от поста си.

Акциите на британската фармацевтична компания Shire поскъпнаха с 2,5%, след като беше одобрено придобиването й от японската Takeda Pharmaceutical за 46 млрд. паунда (59 млрд. долара).

Листнатите на борсата в Лондон строителни компании Berkeley Group, Persimmon, Bellway и Barratt Development отчетоха повишение в цената на книжата си с над 5%, след като анализатори от Barclays заявиха, че виждат възможност за увеличаване на цената на акциите на банките и на строителите на жилища, ако сделката за Brexit мине в парламента.

Фокусът на пазарите е насочен към развитието на световната търговия на фона на нарастващите съмнения, че двете най-големи икономики в света ще успеят да осигурят цялостна търговска сделка, докато трае временното примирие.

Вашингтон и Пекин обявиха 90-дневно примирие миналия уикенд, по време на което нито една от двете страни ще може допълнително да увеличава наказателните мита за внос.

Има опасения обаче, че примирието може и да не продължи. Американският президент Доналд Тръмп заплаши във вторник да наложи „големи мита“ върху вноса на китайски стоки, ако администрацията му не постигне желаната сделка с Пекин.

Междувременно стана ясно, че растежът на бизнеса в еврозоната е достигнал до най-слабия си темп от близо две години насам през изминалия месец, след като забавянето – първо при промишлеността, се разпространи и в сектора на услугите.

Пазарите в САЩ са затворени днес заради Деня на траур в памет на 41-ия президент на страната Джордж Буш-старши, който почина на 30 ноември на 94-годишна възраст.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Нищо изненадващо не се е случило днес, все пак ние сме в мечи пазар и тогава цените на акциите вървят надолу по подразбиране и не е нужна определена причина за това. Коледния мечи пазар се очертава да е много интересен, защото спадовете няма да спрат изобщо даже и по празниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още