IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малина Крумова: Водните помощи трябва да отиват директно във ВиК операторите

Еврофинансирането за ВиК след 2020 г. със сигурност ще продължи, заяви експертът

10:14 | 06.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Подпомагането за нормално потребление на вода от  социално слабите граждани трябва да отива директно в операторите, а не да се дава на ръка на клиентите. Това препоръчва в интервю за БТА Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов и бивш зам.-министър на регионалното развитие.

Определената от Световната здравна организация (СЗО) норма е за 50 литра на човек на ден потребление на вода. Това количество по думите й може да бъде поето от бюджета за социално слабите. „Практиката да не се плаща вода и да не се спира кранчето на нарушителите трябва да бъде преустановена“, коментира тя.

За ВиК-сектора в България тя коментира, че има предложение да се формира национален фонд, в който да се събират част от приходите на операторите. 

„Той ще подкрепя тези, които поради особеностите на региона, в който оперират, изпитват затруднения. Не говорим за директно подпомагане на загуби, а за подкрепа да станат ефективни и да започнат да инвестират. Клиентите няма да плащат повече. Просто операторите с по-добри показатели ще помагат, няма да бъде за сметка на крайния потребител“.

Що се отнася до еврофинансирането за ВиК след 2020 г., тя очаква то да продължи. „За нашата страна е ясно, че трябва да инвестираме още в нови пречиствателни станции. Приоритет остава и осигуряването сигурността на водоподаването, което означава да се подменя мрежата, която често аварира и влошава качеството на услугата, да не коментираме разхищението на вода“.

Малина Крумова посочи, че няма никакъв риск парите от ЕС след 2020 година да свършат. Финансирането от ЕС вече ще бъде съобразено с икономическата логика, че бизнесът произвежда, за да получи печалба, а грантовите схеми насочват действията на предприемачите в посока, която някой административно е определил.

„Вече ще говорим не толкова за грантови средства, а за цел да се мобилизира и активизира частен ресурс, който да се включи във финансирането на определени публични проекти. Разбира се, с предоставяне на облекчени условия“, обясни тя.

От коментара й става ясно, че и съфинансирането по проектите ще нарасне, и вече ще се говори за кредити от ЕС с ниска лихва.

„Има предложение на ЕК националното съфинансиране да нарасне. Финансовите инструменти са другият акцент, защото е ясно, че публичният ресурс не е достатъчен, за да се постигнат всички цели и приоритети. Особено за развитието на мащабна публична инфраструктура, например, пътища и ВиК“.

По думите й обезлюдяването на регионите ще е едно от най-големите предизвикателства пред страната.

Малина Крумова бе един от лекторите на организирана във Варна дискусия за кохезионната политика на ЕС след 2020 г. Тя е и участник в групата на високо равнище за опростяване на кохезионната политика на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още