IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Андронов: Лихвите ще се вдигнат, да се готвим за забавяне на икономиката

Доходността на депозитите най-накрая ще се повиши, коментира председателят на Асоциацията на банките в България

11:15 | 06.12.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Краят на ниските лихви идва не само в България, но и навсякъде. За това предупреди председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов.

Европейската централна банка вече обяви, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 г., което ще се пренесе и при нас. Ориентир е и политиката на Фед. „Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и оттогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход”, прогнозира банкерът пред bTV.

По думите му това ще има различни ефекти: „Най-сетне нулевите лихви по депозитите ще се заменят с нещо положително, но за кредитополучателите това няма да е добра новина”.

"Колкото и незначително да е това увеличение, всички трябва да го имат предвид. Всеки да има едно на ум, че все пак ще има ефект върху техните плащания и трябва отсега да се разчита правилно", предупреди Андронов. Колкото и незначителна да изглежда тази корекция, все пак е допълнителен разход, каза банковият експерт.

Печалбите на банките растат, към момента българите държат малко над 76 млрд. лева в банковия сектор. Българите продължават да държат основната част от спестяванията си в банки, което обаче не означава, че не инвестират. От последните години потребителската и инвестиционната активност на българите днес е най-висока, коментира банкерът.

Петър Андронов беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Според него страната е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри, както и ред други фактори.

Предстоящите проверки на качеството на активите на български банки е стандартна процедура на ЕЦБ. Тя има нужда да се запознае и да постави своята независима оценка на банковия сектор у нас, така че да знае какво ще контролира в бъдеще при влизането ни в банковия съюз и „чакалнята“ на еврозоната, обясни Андронов. Резултатите от този преглед ще бъдат съобщени през юни-юли.

Според Андронов трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10 г. растеж – 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза – забавяне. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Забавянето е част от негативна спирала . В началото винаги изглежда слабо , както е при всяка лавина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Такова нещо като трайно забавяне на икономиката е невъзможно. Ако икономиката не може да поддържа темпо на растеж от 3%+ балонът върху, който тя лежи ще се пукне и растежът ще стане отръцателен, а не бавен от 1%. Това, за което се намеква във статията е срив на икономиката в комбинация с финансова криза, защото такова нещо като безопасно пукане на балон досега никога не се е случвало в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Иван Митев
преди 5 години
Трябва необходимо време и "изкуствено ниските лихви" ще се определят за причината за натрупания потенциал за наближаваща катастрофална криза.Изкуствено ниските лихви" спасяват временно от началото на кризата, за сметка на бъдещи завишени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Крайно време беше. Изкуствено ниските лихви, трябваше да накарат хората да теглят кредити за жилища,за коли, за какво ли не.. Икономиката има възход и спад.. Тази извратена лихвена политика доведе до поредния имотен балон, и цените на жилищата станаха ненормално високи и спекулативни.. 10 години след 2008 *** сме свидетели как банките повториха сценария със свръх надутия жилищен пазар!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 23
s3
преди 5 години
Няма лошо в повишаването на лихвите до едни нормални нива от 4-5%, но това ще е далеко в бъдещето.А сега е момента за апартамента, лихвите са минимални, човек може да финансира на 100% покупката на апартамента, примерно 80% от ипотечен + 20% от потребителски и да има апартамент без да има и един лев спестен. После може да е трудно, но сега става. Сега е момента за апартамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
Иван Митев
преди 5 години
Все още хората не осъзнават, че съществената причина за нарастване на техните страдания е прилагане на грешен основен икономически подход за държавно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още