IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Вариантите са моята сделка, без сделка или изобщо без Brexit

Премиерът води преговори със законодателите за даването на по-голяма роля на парламента при започването на т. нар. предпазен механизъм на ирландската граница

11:57 | 06.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей предупреди в четвъртък, че британските законодатели са изправени пред избор преди вота за предложеното от нея споразумение – или то да бъде одобрено, или страната да напусне съюза без сделка, като тя не изключи сред възможностите да има и прекратяване на процеса по излизане като цяло.

По думите на премиера тя води преговори със законодателите за предоставянето на по-голяма роля на парламента при решаването на това дали да бъде поставено началото на т. нар. предпазен механизъм срещу създаването на фактическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Премиерът обаче не даде повече подробности, съобщава Ройтерс.

По думите на Мей някои членове на парламента се опитват да осуетят развода с Европейския съюз, въпреки че според нея един евентуален нов референдум за напускането на съюза ще е правилното решение.

„Има три опции: едната е да излезем от Европейския съюз със сделка... другите две са да напуснем без сделка или изобщо да няма Brexit“, заяви Мей пред ВВС. „Ясно е, че тези в Камарата на общините искат да осуетят Brexit... и да обърнат вота на британския народ, а това не е правилно“, посочи тя.

На няколко пъти Мей заобиколи без ясен отговор въпроса за това дали ще отложи гласуването на 11 декември, но намекна, че е възможно да бъдат направени отстъпки по въпроса с ирландския предпазен механизъм.

„Има въпроси за това как се взимат решенията за това дали да приложим предпазния механизъм, тъй като това не е автоматичен процес", заяви още тя.

Премиерът също така не отговори директно и на въпросите за това какъв е нейният „План Б“, ако сделката ѝ бъде отхвърлена от парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още