IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина с пръстовите отпечатъци на Рембранд бе продадена за 12 млн. долара

Първоначално се очакваше творбата да събере сумата от 6 млн. паунда (7,7 млн. долара)

12:34 | 06.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко известната на широката публика творба „Етюд на глава на младеж“ от Рембранд (1606 - 1669) стана най-скъпият лот на търга на Sotheby's в Лондон, след като бе продаден за 9,48 милиона британски лири (12,1 милиона долара), съобщава БТА.

Картината, нарисувана с маслени бои върху дъбова дъска, е с размери 25 на 20 см.

Специалисти смятат, че е създадена към 1655 г., отбелязвайки, че това е една от 7-те скици от Рембранд, изобразяващи Ийсус като юноша. Свързаният с търга огромен интерес се дължеше на факта, че върху първичния слой на картината са открити два пръстови отпечатъка, които по оценка на експерти, вероятно са оставени от Рембранд.

Пръстовите отпечатъци са открити, когато етюдът е изследван, преди да бъде изложен в Лувъра и в САЩ. Направени са рентгенови и инфрачервени снимки, както и пигментен анализ.

Първоначално се очакваше творбата да събере сумата от 6 млн. паунда (7,7 млн. долара).

Това е първият път от шест десетилетия насам, когато картината отива на аукцион, след като досега беше в частна колекция, посочва още БТА.

Общата сума на продадените лотове надхвърли 30,2 милиона британски лири (39,5 милиона долара), като 86 на сто от изложените на търга произведения на изкуството намериха купувачи. Два портрета на децата на крал Карл Първи, нарисувани от Антонис ван Дайк (1599 - 1641), бяха продадени съответно за 2,6 милиона лири (3,3 милиона долара) и 790 хиляди лири (1 милион долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още