IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРИБ: Българската индустрия няма достъп до конкурентни цени на енергийната борса

Липсата на разнообразни възможности за хеджиране и покупка на електроенергия за свободния пазар ще продължи и в първите месеци на 2019 г., смятат от АСЕП

13:05 | 06.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представителите на българската индустрия нямат достъп до конкурентни цени на енергийната борса, заявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в писмо до медиите. 

Писменото становище на организацията идва само ден след апела на Българска федерация на индустриалните и енергийни консуматори (БФИЕК), Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българска камара на химическата промишленост (БКХП) към правителството и енергийните регулаторни органи във връзка с високите цени на електроенергия за промишлеността.

От КРИБ посочват, че реформите в енергийния сектор закъсняват, като в същото време няма ясна визия за развитие и предвидимост в участието на електрическите централи на свободния пазар.

Според организацията нейните представители нямат достъп до дългосрочни продукти, конкурентни цени и предвидимост на енергийната борса. Липсват каквито и да било усилия от страна на правителството за реформи в енергетиката.

По думите на КРИБ „прехвърлянето на тежестта към свиващото се бизнес потребление“ ще се окаже „пагубно за икономиката“.

Подобно е и мнението на сдружението „Асоциацията свободен енергиен пазар“ (АСЕП), което предупреждава, че „изкривяванията на свободния пазар на електроенергия“ дават негативни финансови отражения върху всички търговски участници.

Според сдружението, както преди, така и сега, върху цените на свободен пазар продължават да влияят множество непазарни фактори и на практика няма никакво подобрение в конкуренцията.

„През последните месеци цените на сегмент „Ден напред“ на БНЕБ ЕАД отчитат огромни флуктоации с постоянна тенденция за необосновано висок ръст, като за настоящата седмица дори надминаха 207 лв за мегаватчас базова енергия“, се посочва в писмото на АСЕП, адресирано до българския премиер Бойко Борисов, председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, енергийният министър Теменужка Петкова и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Писмото посочва още, че реакцията на потребителите на свободен пазар е закъсняла, тъй като „индикациите за изкривяване на пазара се наблюдават от началото на 2018 г. и бяха заложени още с последните изменения на Закона за енергетика, Правила за търговия с електрическа енергия и Правилата за търговия на БНЕБ ЕАД“.

„При неконкурентен пазар от страна на предлагането, какъвто наблюдаваме в България, продаването на енергията от ВЕИ на борсов пазар от НЕК ЕАД предостави допълнителен инструментариум за влияние върху постигнатите цени на БНЕБ ЕАД чрез контролирано производство на централи и оферирани цени за продажба. Определената от КЕВР Прогнозна пазарна цена (ППЦ) в размер на 70 лв. за мегаватчас базов товар и липсата на навременна актуализация позволи НЕК ЕАД да реализира извънредни приходи за всяко отклонение между ППЦ и реалната борсова цена, което дава допълнителен стимул за непазарно поведение с цел завишаване на постигнатите цени на БНЕБ ЕАД“, посочват още от сдружението.

От АСЕП призовават за „предприемането на реални мерки, но за разлика от предишните изменения в нормативната база“, те настояват въпросните мерки да бъдат „добре премислени“.

Според тях докато предлагането на енергия на БНЕБ е концентрирано в три търговски дружества (НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“), част от една и съща холдингова структура, е невъзможно постигането на реална конкурентна среда и борсова цена, определена единствено от пазарни принципи.

„Подобна конкуренция в рамките на вертикално интегрирано предприятие позволява нерегламентиран обмен на търговска информация и синхронизация на действия между производителите и контролиране на предлагани количества и цени“, подчертават от сдружението.

АСЕП отчита, че липсата на разнообразни възможности за хеджиране и покупка на електроенергия за свободния пазар ще продължи и в първите месеци на 2019г.

Според очакванията на организацията, за да могат търговците да изпълняват договорите си за доставка към клиенти и да се снабдят с необходимата енергия при това ограничено ниво на предлагане, ще има презастраховка от тяхна страна, която ще се изрази в по-високи максимални цени при подаване на оферти към БНЕБ ЕАД.

„Това допълнително ще води до изкривяване на кривата на търсене и предлагане и ще рефлектира в още по-голямо увеличение на клиринговата цена на „Ден-напред“, предупреждава АСЕП.

По думите на сдружението борсовият пазар трябва да се разглежда едновременно като функция на търсене и предлагане, което не кореспондира с изявлението на БНЕБ от последните часове, че „Увеличението на средната цена на пазар „Ден напред“ през последните дни е обусловена от повишеното ниво на търсене на електрическа енергия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още