IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей отстъпи пред депутатите по клаузата за ирландската граница

Тази клауза бе една от най-спорните точки от договореното с Брюксел споразумение за излизане на Великобритания от ЕС

16:07 | 06.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че депутатите може да имат последната дума дали да се задейства клаузата, която ще гарантира, че след Brexit няма да се върне граничният контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия. Тази клауза бе една от най-спорните точки от договореното с Брюксел споразумение за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Франс прес.

Предпазната клауза гарантира, че ако не се постигне договорка за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон след преходния период от 21 месеца, започващ след Brexit на 29 март 2019 г., цяла Великобритания остава в митнически съюз с ЕС, а за Северна Ирландия ще важат и някои правила на общия пазар.

Клаузата е критикувана от подкрепящите Brexit депутати, включително от управляващата Консервативна партия, които виждат в нея опасност от постоянно обвързване на Великобритания към ЕС. Десетки от тях се разграничиха от правителството и има риск това да доведе до отрицателен вот по споразумението за Brexit на 11 декември в Камарата на общините, което би потопило Великобритания в несигурност за бъдещето й.

"Говори се за предпазната клауза, сякаш тя се задейства автоматично. Тя всъщност не е автоматична", заяви Мей по радио ВВС радио 4 и подчерта, че вместо това може да се удължи преходният период.

"Никой поначало не иска да се стига до задействане на предпазната клауза. Ако се наложи да я използваме, ще трябва да се направи избор и аз обмислям въпроса парламентът да играе роля, когато се прави този избор", добави тя.

Мей същевременно подчерта, че всяко споразумение с Брюксел ще съдържа такава предпазна мярка и че щом тя се задейства, Великобритания няма да може да се изтегли от нея едностранно.

Според британската преса Тереза Мей дори се опитва да потуши бунта на депутатите консерватори, като им предлага Камарата на общините да може да отхвърли с гласуване както предпазната клауза, така и удължаването на преходния период.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още