IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да струва около 9 млрд. евро

Изграждането на атомната електроцентрала ще отнеме приблизително 8 години, показва докладът, представен от министър Теменужка Петкова

16:36 | 06.12.18 г. 22
<p>
	Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. Снимка: Investor.bg

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да бъде завършен за сумата от около 9 млрд. евро, показва анализът на Министерството на енергетиката, който беше представен от енергийния министър Теменужка Петкова по време на заседание в Народното събрание, свързано с процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на атомната централа и възможностите около структурирането на проекта.

Докладът показва, че проектът може да бъде завършен в рамките на 8 години, като максималният срок, поставен от процедурата е 10 години, предава БТА.

Според Петкова предложение от стратегически инвеститор на стойност под 9 млрд. евро ще бъде оценено най-високо от страна на министерството и правителството.

Предвижда се процедурата за избор на стратегически инвеститор да премине през 9 етапа, като нейният старт може да бъде поставен в началото на 2019 г.

По нейните думи процедурата предвижда финансирането на новата ядрена мощност да се извърши с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие, което се отнася към бъдещите стратегически инвеститори, е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложените инвестиции до момента от страна на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

От енергийното министерство смятат, че срок от 8 години е напълно реалистичен за изграждането на централата, тъй като проектът е в напреднала фаза и притежава необходимата лицензионна процедура.

Стойността, която е поставен като максимална за изграждането на АЕЦ „Белене“, е с таван от 10 млрд. евро.

Най-удачен вариант за структура на проекта е участие в отделна проектна компания с всички активи, които са относими към централата и съответно те ще бъдат оценени и тяхното апортиране в нова проектна компания ще стане паралелно с разговорите с потенциалните инвеститори.

Петкова подчерта, че проектът ще трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, както и на корпоративна такава, без включването на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на държавата.

Предложение за над 30% участие на български компании в реализирането на проекта ще бъде с предимство, изтъкна енергийният министър.

От техническа гледна точка бъдещият инвеститор трябва да се придържа към проекта, който е нотифициран от Европейската комисия (ЕК) през 2007 г.

Това означава, че трябва да бъде използвано изцяло оборудването, което е произведено за този проект, както и да бъдат използвани всички лицензии, уточни Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още