IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 2018 г. приключва периодът на поскъпване на долара

След големите разпродажби през последната година активите на развиващите се пазари могат да се окажат големите печеливши през 2019 г.

09:00 | 25.12.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2018 г. вече е почти отминала. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г."

В края на миналата година масовите прогнози на анализаторите бяха, че годината ще бъде трудна за долара, а се оказа такава по-скоро за валутите на развиващите се пазари.

„Годината ще се запомни не толкова с поскъпването на долара, колкото с края на този процес и със сигнала от централните банкери, че скоро ще приключат с повишаването на лихвите“, коментира за investor.bg главния инвестиционен консултант на Елана Трейдинг Цветослав Цачев.

Двойката EUR/USD се представи и по-различно спрямо 2017 г. За периода 29 декември 2017 г. - 6 декември 2018 г. еврото поскъпна с 5,78% спрямо долара до 1,1348 долара. Най-високата стойност през годината беше постигната на 15 февруари, когато еврото се търгуваше за 1,2506 долара. За сравнение единната европейска валута поскъпна с близо 13% спрямо щатските пари през 2017 г.

Като цяло доларът през тази година се радваше на ненадминат ръст спрямо по-голямата част от оснатаналите валути, но очакванията са силата на зелените пари да отслабне през 2019 г. поради нарастващата загриженост за забавянето на икономическия растеж, става ясно от проучване на Ройтерс сред валутни стратези.

Достигане до неутрални нива на лихвите

Докато зелената валута е напът да приключи 2018 г. с преднина спрямо основните валути след доста по-слабо представяне през предходната година, то доларът се очаква да продължи да бъде подлаган на натиск заради мнението на председателя на Федералния резерв Джером Паулъл от началото на декември, че лихвените проценти в САЩ достигат неутрални нива.

В последното проучване на Ройтерс сред повече от 60 валутни анализатори, които са анкетирани в периода 28 ноември – 5 декември, доларът се очаква да бъде по-слаб спрямо основните валути през следващата година, оставяйки еврото на ниво от 1,20 долара.

„Само в рамките на шест седмици между заседанията през октомври и ноември видяхме промяна в равнището, което централните банкери определят като неутрални лихви“, коментира и Цветослав Цачев от Елана Трейдинг. През октомври лихвата имаше доста път, докато престане да стимулира икономиката, а през ноември се оказа, че още едно повишение ще я изпрати именно в долната част на диапазона на неутралните нива. През това време стана факт втората корекция на Wall Street за годината, която надхвърли 10% и която активизира още повече критиките на президента Тръмп към избора му на председател на Федералния резерв.

Дали Джером Пауъл и колегите му се огънаха под туитовете на Тръмп или анализите на Федералния резерв потвърдиха очевидното забавяне на щатската икономика, това е без значение. Ръстът на лихвите направи скъпи ипотечните заеми, които паднаха до равнища дори по-ниски от дъното на голямата криза преди десет години.

„Тази червена лампа свети повече от половин година, но тя не е само индикатор за строителството. Тя е най-ярката от поредицата индикатори, които сочат проблеми с обслужването на големите задължения – на държавата, което разгневи Тръмп; на корпоративна Америка с намаляващия приход от всеки нов инвестиран долар; на обикновения американец, който се сблъсква с растящите лихви по заемите си, както и на много места по света“, посочи още главния инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

Според данните от проучването на Ройтерс слабостта на долара през 2019 г. ще бъде концентрирана през втората половина на годината.

Индексът на долара, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се очаква да приключи следващата година на ниво от 91,9 пункта, което е с 5% по-малко спрямо стойностите от началото на декември. Това предполага, че зелените пари ще сменят посоката си и ще се отърсят от печалбите, реализирани през последната година.

Какво означава краят на повишението на лихвите?

„Това няма да направи долара по-слаб, защото зад щатската валута ще продължи подкрепата на по-високата лихва и на по-добрия растеж в страната“, пояснява Цветослав Цачев. Според него обаче ще определи дъното на валути като еврото и паунда.

Европа има своите проблеми, които показват, колко далеч е региона от сериозната конкуренция на щатската и китайската икономика. Процесът на Brexit навлезе в следваща фаза, но върви с толкова бавни темпове, че вече спокойно може да се говори за ограничен ефект върху курса на британския паунд. Лошите новини са отчетени в голяма степен и само най-негативният сценарий може да доведе до паритет с долара.

Прогнозата на главния инвестиционен консултатнт на ЕЛАНА Трейдинг е, че еврото ще се стреми към равнището от 1,20 долара през следващата година.

Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Системата САЩ - КИТАЙ , при която едните са КОНСУМАТОРИ , а другите ОБСЛУЖВАЩИ ГИ ще продължи да действа, като всички останали зависимости с трети страни ще са функция на тези отношения. Ще продължи ли този танц между двата гиганта и докога?Ако зависеше от Тръмп той би се разделил с Китай на мига но се оказа , че тази негова идея е КАУЗА ПЕРДУТА. КИТАЙ Е ЗАХАПАЛ САЩ КАТО ЗМИЯ ЖАБАТА , вкарвайки в нея соковете на разложението и разпада. Не се ли превърна АМЕРИКА в кученцето на ПАВЛОВ изградило един УСЛОВЕН РЕФЛЕКС моделиран в канцелариите на ЦК на ККП ???Този УСЛОВЕН РЕФЛЕКС е довел САЩ до такива зависимостти , че те без КИТАЙ и работещата за нея икономика не биха богли да съществуват!Тръмп е обречен защото проблема вече не е в Китай , а в изграденото в САЩ консуматорско общество, което не може да съществува бз Китайските глезотии!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
Sandy
преди 5 години
Курса на долара в края на тази година трябваше да бъде 1.40 - 1.50 за лев, но ФЕД изкуствено го задържаха над реалното ниво с повишаването на лихвите. Всяко изкуствено нещо е временно, нали знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Pyramid
преди 5 години
Иде време доларът да пада. Огромната финансова помпа трябва да препомпи еди ресурси, така или иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
lozkhris
преди 5 години
С други думи - отново се заформя ситуация,която да способства ново ограбване на спестяванията на населението по света - В Америка, Европа, Англия... Борсите са в стръмен спад, което не беше очаквано само от наивниците вярващи в мантрата "непрекъснат ръстеж". Борбата Рокафелър-Ротшилд се задълбочава. Но сега е време за празници...да гледаме телевизия, турски сериали и реклами на Дуфалак и памперси и да не мислим за нищо...точно както през всеки друг ден от 365-те. Buon Natale
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още