IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът прие краткосрочен бюджет, за да избегне парализа на правителството

Това ще позволи на законодателите да постигнат споразумение по бюджета и по искането на Тръмп за пари за граничната стена

20:33 | 06.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският Конгрес прие в четвъртък краткосрочен бюджет на правителството, което ще му позволи да продължи работата си още две седмици, съобщава CNBC.

Законодателството, прието единодушно, ще финансира части от правителството на сегашните им нива до 21 декември и ще избегне крайния срок петък, след който работата на правителството щеше да спре. Това ще даде на законодателите повече време да постигнат споразумение по разходите и по искането на президента Доналд Тръмп за финансиране от 5 млрд. долара, с което да построи гранична стена с Мексико.

Конгресът одобри проектобюджетите на пет държавни агенции, включително министерството на отбраната и на здравеопазването. То финансира още седем служби, включително Департамента за вътрешна сигурност, който се оказа най-спорната точка, докато Конгресът се опитваше да избегне финансирането на тези агенции да спре.

Както лидерът на малцинството в Камарата на представителите – Нанси Пелоси, така и лидерът на малцинството в Сената – Чък Шумър, ще се срещнат с Тръмп във вторник, за да обсъдят разходите, заяви запознат източник. И двамата лидери демократи се противопоставят на исканията на Тръмп за пари за граничната стена.

Демократите в Сената заявиха, че ще одобрят 1,6 млрд. долара за сигурност по границите, с финансиране на ограда, но не и на физическа стена. Демократите в Камарата, които ще получат контрола над нея през януари, са по-скептично настроени.

В четвъртък Пелоси каза пред репортери, че няма да размени финансирането на гранична стена за правна защита на младите имигранти, доведени в САЩ незаконно като деца – законодателен приоритет на демократите в Камарата. Тя ги нарече „две различни теми“. Пелоси иска и финансирането на Департамента за вътрешна сигурност да е за една година, а не да е с краткосрочен бюджет, който просто отлага битката за стената временно.

Преди междинните избори тази година, в които демократите спечелиха мнозинството в Камарата, партийните лидери бяха по-отворени за такъв компромис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още