IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските консерватори печелят подкрепа в навечерието на конгреса на ХДС 

В надпреварата за приемник на Меркел категоричен фаворит на избирателите остава генералният секретар на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер

08:55 | 07.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският консервативен блок регистрира значително увеличение на подкрепата в допитванията непосредствено преди започващия днес конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС) в Хамбург, на който ще бъде избран приемник на досегашния партиен лидер Ангела Меркел, предаде ДПА.

Публикувано вчера допитване на обществената телевизия А Ер Де показва, че ХДС и баварският му партньор Християнсоциалният съюз (ХСС) са спечелили 4 процентни пункта спрямо предишната анкета и сега се ползват с 30 процента подкрепа. За сметка на това партия "Зелени" е изгубила три пункта в сравнение с анкетата от средата на ноември и сега подкрепата за нея е 20%.

Левоцентристката Социалдемократическа партия (която участва в управляващата коалиция заедно с ХДС/ ХСС) и крайнодясната формация "Алтернатива за Германия" запазват досегашните си 14% подкрепа.
Свободната демократическа партия също запазва досегашното си равнище на подкрепа, а партия "Левите" бележи спад с един пункт, така че и двете са с 8 процента. 

При допитването на института "Инфратест димап" от 3 до 5 декември 1502 души са били запитани за кого биха гласували, ако изборите бяха идната неделя.

В надпреварата за приемник на Меркел категоричен фаворит на избирателите остава генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Както и в предишния сондаж, тя е предпочитан избор за 45% от запитаните, а бившият водач на парламентарната група на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц се подкрепя от 30 процента от анкетираните. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан остава последен с едва 10 процента подкрепа.

Сред анкетираните поддръжници на ХДС 47 на сто смятат, че лидер на партията трябва да стане Крамп-Каренбауер, 37% са на мнение, че водач трябва да бъде Мерц (+6 пункта), а 12 на сто - Шпан (без промяна). Меркел възнамерява да отстъпи лидерския пост в ХДС, но да остане канцлер на страната. Повечето германци одобряват това решение: 57 на сто от участниците в сегашното допитване смятат, че тя трябва да довърши мандата си, управлявайки още три години до следващите федерални избори - с един пункт повече, отколкото през ноември.

39% от запитаните са на мнение, че Меркел трябва да се оттегли от канцлерския пост предсрочно - с два пункта по-малко в сравнение с ноември.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още