IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се превърнаха в нетен износител на петрол

Това прави Съединените щати по-независими от дейността на петролния картел ОПЕК и Саудитска Арабия

09:06 | 07.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петролен танкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петролен танкер. Снимка: Ройтерс

През миналата седмица САЩ за първи път са изнесли повече петрол и бензин, отколкото са внесли. Това прави Съединените щати по-независими от дейността на петролния картел ОПЕК и Саудитска Арабия.

През седмицата, която приключи на 30 ноември, износът възлиза на повече от 3,2 милиона барела на ден, показват правителствени данни. Така в общия баланс страната изнася с 211 000 барела повече ежедневно, отколкото е вносът от други страни.

В момента ОПЕК се бори с Русия за намаляване на добива, за да стабилизира цената на суровината. Американският президент Доналд Тръм наскоро постави под натиск картела, за да намали цените на петрола. 

След разговорите на ОПЕК във Виена саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих заяви, че не е убеден, че ще има споразумение, когато ОПЕК се срещне със съюзниците си отново в петък. Предложението за общо намаление на добива на ОПЕК+ с 1 млн. барела на ден остана несигурно.

Провалът да се сключи сделка е поредният пример за това как ОПЕК се намира под натиск от сили, които преоформят глобалната петролна карта, оставяйки я изключително зависима от подкрепата на страната извън картела Русия. Изненадващо американското правителство разкри, че се е превърнало в нетен износител на гориво за пръв път от 75 години през миналата седмица благодарение на шистовия бум.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още