IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-популярните дестинации в Airbnb за 2019 г.?

Големите градове вече не привличат вниманието на туристите

14:03 | 08.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Отново сме в онзи етап от годината, в който любителите на приключенията започват да правят планове за следващата година. Платформата за краткосрочни наеми на жилища Airbnb им помага, като публикува топ 10 на дестинациите си за 2019 г., съобщава Bloomberg.

Първото място заема град Кайкура, Нова Зеландия, следван от Сямън в Китай и Пуебла в Мексико.

Airbnb е подредила дестинациите въз основа на вътрешни данни, които показали увеличаване на резервациите, търсенията и добавките в списъците с желания за 2019 г. на потребителите считано до октомври 2018 г. спрямо същия период на миналата година.

„Много дестинации като Кайкура, Пуебла и Грейт Смоуки Маунтънс се завръщат с гръм и трясък след проблемите в последните години, причинени от земетресения и пожари“, казва Али Килам, говорител по въпросите на потребителските тенденции в Airbnb. Според платформата може би именно природните бедствия са тласнали туристите сега към подобни дестинации.

Крайбрежният град Кайкура пострада тежко от земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер през 2016 г., но оттогава резервациите са нараснали с 295%, а търсенията – с 210%. На второ място е китайският пристанищен град Сямън, който се намира срещу Тайван. Резервациите в града са нараснали с 283%. Airbnb отбелязва, че Сямън е прекрасен за любителите на морските дарове и позволява лесен достъп до заобикалящите го острови, включително Кулансу, който беше включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство и е изцяло пешеходен.

Airbnb отчита, че туристите продължават да избягват популярни дестинации за сметка на по-малки и неизвестни места, казва Килам.

Област Пуебла в Мексико, която се намира на два часа път с кола от Мексико Сити, е третата по популярност дестинация в платформата за 2019 г. с ръст от 240% на търсенията на годишна основа и 206% на включванията в списъка с желания. Подобно на Кайкура областта се възстановява след земетресение от 2017 г. и в последно време предприе структурни подобрения на много от забележителностите си, като в същото време бяха открити нови хотели.

На четвърто място е Нормандия, която се намира само на два часа път с влак от Париж. Резервациите са нараснали с 229%. Петото място е за Грейт Смоуки Маунтънс благодарение на повишението със 191% на резервациите, следвани от провинция Буенос Айрес в Аржентина с ръст на резервациите от 188%, Акра в Гана и Мозамбик със скок на резервациите от съответно 163% и 156%. В топ десет попадат още Западните острови в Шотландия и префектура Уакаяма в Япония.

Местните преживявания също са движещ фактор за туристите, отбелязва Airbnb. Платформата публикува и придружаваща класация на най-модерните преживявания по време на пътуване за следващата година, като медитацията (повишение от 367%) и планинарството (ръст от 655%) са все по-популярни занимания за туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още