IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Влизането на военни кораби в Черно море ще доведе до криза

Премиерът призова за консолидирани усилия на институциите

12:42 | 07.12.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Влизането на военни кораби в Черно море ще доведе до криза, заяви пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов. Той коментира информация в чужди медии за намерение на САЩ да разположат повече военни кораби в Черно море във връзка с конфликта между Русия и Украйна, предаде БТА.

"Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме", посочи Борисов и допълни: "И аз като вас прочетох това, което се говори, че ще идват такива кораби. Към момента няма". Той припомни позицията си, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, за фериботи. 

"Доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна и т. н. Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море. Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна“, каза Борисов.

„Тука сигурно е 1 процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам държавата и институциите в нея да бъдат много консолидирани", каза премиерът. По думите му в едни такива условия се преговаря много трудно, и за диверсификацията на газа, и най-вече за българския туризъм.

"Изключително съм тревожен, тъй като то не е напрежение, завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен, и от двете страни", посочи Борисов. Попитан за позицията му относно конфликта между Русия и Украйна Борисов заяви, че по-лошо от това не са могли да направят в Черно море.

В рамките на парламентарния контрол Борисов пое ангажимент сегашното правителство да изпълни всички екологични мерки, които кабинетът на Пламен Орешарски заложи. Той взе отношение по декларация за чистотата на въздуха в България, прочетена от трибуната на Народното събрание.

Ще изпълним всички мерки на МОСВ, приети по време на мандата на БСП и на ДПС - всичко, което се имали като стратегия, ще бъде изпълнено, подчерта Борисов.

„Помним, че през 2008 и 2009 година над София от Кремиковци се виеше дим с всички цветове на дъгата. Не искам да говоря и за жълтия дим над азотно-торовия завод в Стара Загора“, каза премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Прав е Борисов ,има ли нещо по-важно от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
"Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, за фериботи"Бай Тошо нарои афоризми за 33 години управление, ББ го настигна за има няма 8 години!хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 5 години
ТОВА КОЕТО КАЗВА БОРИСОВ Е СЛЕДНОТО: " прочел в някакъв жълт вестник , за вякакви военни кораби , за едни газови тръби , за една Украйна, за едни курорти ...." НА ПРЪВ ПОГЛЕД РАЗХВЪРЛЕНИ МИСЛИ , КОИТО АКО СЕ НАВЪРЖАТ В НЯКАКВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ЗВУЧАТ ЗАПЛАШИТЕЛНО ОТПРАВЕНИ КЪМ МОСКВА И ТУРЦИЯ. На карта е поставена тръбата ТУРСКИ ПОТОК и свързаното с нея спиране на газоподаването към Украйна и България. Какво би могло да се случи с тръбата ТУРСКИ ПОТОК знаят само Борисов и Порошенко защото само те са засегнатите от спирането на транзита за Турция. У нас предстоят интересни събития , които решават бъдещето на България не за години , а за десетилетия напред. Играта е пред своя край. Добрите играчи я преключват преди края , а слабите обикновенно събарят дъската с наредените на нея фигури. Точно последното се мъти в главите на някои такви. Това може да им струва скъпо , защото едно е да си мутра и рекетираш дребен бизнес по морето, А СЪВСЕМ ДРУГО Е ДА ДЪРПАШ ЗА ОПАШКАТА МЕЧКАТА ИЛИ ВЪЛКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Бойко Борисов коментира информация в чужди медии.УСЕЩАНЕТО МИ Е , ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОЛУЧАВА ХАБЕРИ ОТ ЧУЖДИТЕ МЕДИИ , А НЕ ОТ ПОСОЛСТВА ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВА. Скоро ни прочетоха новината в в. КОМЕРСАНТ с която ни облъчваха цяла седмица - ТУРСКИ ПОТОК ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ !!ДНЕС ЦИПРАС Е В РУСИЯ И ПОДПИСВА НЯКАКВИ ДОКУМЕНТИ ЗА ГРЪЦКИ ХЪБ И ТРЪБА ЗА ИТАЛИЯ. НИЕ КЪДЕ СМЕ В ТАЗИ ВИЗАНТИЙСКА СХЕМА?Има ли ГРЪЦКИ ХЪБ , няма да има БЪЛГАРСКИ ХЪБ - ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО !!КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С ГАЗОПРЕНОСНАТА СИ СИСТЕМА - ще я режим за скраб или ще наливаме едни 2,8 милиарда лева ?!!Ако ВИЗАНТИЕЦА сключи договор с КАГЕБЕЕЦА българската газопреносна система се превръща в АПЕНДИКС !!Познайте какво става с инвестициите и с инвеститорите?!Не искам да си мисля какво се случва с пусканато на ПЪРВАТА ТРЪБА ОТ ТУРСКИ ПОТОК и свързаното с това СПИРАНЕ НА ГАЗОПОДАВАНЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ!!!ТОВА МОЖЕ ДА НАСТЪПИ ВСИКИ МОМЕНТ И ЕДВА ЛИ ЩЕ Е НЕЩО ЗАРАДИ КОЕТО ЗАПАДА ЩЕ СИ МРЪДНЕ ПРЪСТА!АКО ПЪК НЯКОЯ ЛУДА ГЛАВА РЕШИ ДА ИЗВЪРШИ ДИВЕРСИЯ НА ТРЪБАТА ТУРСКИ ПОТОК ПРЕДПОЛАГАМ , ЧЕ НАИСТИНА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧАТ СЛУЧКИ, ЗА КОИТО ТЕЗИ ГЛАВИ ДОРИ НЕ СА СЪНУВАЛИ. Едва ли тези заплахи звучат сериозно за КАГЕБЕЕЦА И СУЛТАНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 5 години
прав си, хората бяха зад него при първото му правителство, което беше и най-читавото с най кадърните министри (разбира се с няколко изключения ала ЦвЦв ), но след това сключи сделка с Д.П. и всичко ойте у ряката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
Май с една част от това изказване Борисов казва повече отколкото обикновенно се казва. И изглежда прави някакви опити да повлияе на ситуацията. Това може да не се харесва на едни или други сили. А те съсвсем не са безобидни и лесно могат да дестабилизират нещата у нас срещу него. Това е проблемът на всяко такова упавление, което обслужва определени тесни кръгове и интереси. В трудни за него моменти, когато му трябва подкрепата на хората, те вече са му обърнали гръб и с радост ще го свалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още