IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Жълтите жилетки" във Франция - кои са те?

Голяма част от организацията на протестите се провежда в социалните мрежи като Facebook

20:50 | 07.12.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Движението на „жълтите жилетки“ във Франция се сформира между няколко души от средната и ниска класи в страната. Целта на протестите им беше отмяна на предвиденото от правителството въвеждане на нова екотакса за горивата, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Движението, наричано така заради носенето на жилетките, които иначе всеки шофьор трябва да има в автомобила си, вече придоби множество цветове. Отмяната на таксата се оказа недостатъчна за участниците в него, а Франция се подготвя за четвърти уикенд на протести. 

Исканията на протестиращите нараснаха и с присъединяването на студентите към тях, настояващи за промени във френските гимназиални изпити и встъпителните процедури в университетите.

Сред редиците на "жълтите жилетки" вече има всякакви хора – анархисти, популисти и пр., а част от групите в социалните медии дори обявиха, че движението вече е в директен контраст с първоначалните си искания.

Голяма част от организацията на протестите се провежда в социалните мрежи като Facebook. На платформата вече има създадени множество групи, а броят на членовете им непрекъснато расте, като повечето от тях имат стотици хиляди последователи. Членовете на най-голямата група достигат 1,7 млн. души.

Започналите иначе протести срещу екотаксата вече се превърнаха в явни демонстрации на неодобрението на гражданите срещу политиката на френския президент Еманюел Макрон. Протестиращите определят мораториума на таксата, който френското правителство наложи, за безсмислен и настояват за провеждане на референдум в страната за управлението на държавния глава.

Френското правителство вече обяви мобилизирането на над 89 хил. полицейски служители по време на предвидените за събота протести и патрулирането на бронирани автомобили по улиците на Париж.

По-рано днес председателят на Народното събрание във Франция Ричард Феран посочи, че президентът Макрон ще направи обръщение към нацията в началото на следващата седмица. Той ще изчака утрешните протестни действия, „за да не налива масло в огъня“, добави Феран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
Аз съм във Франция и видях няколко групи хора, които се идентифицираха като протестиращи. Повечето от тях са съвсем обикновени нормални френски граждани с различно образование и възможности. Но има и две други групи - едната е на организираните престъпни банди, а другата е на доста неориентирани младежи, на които не им се учи, а заради това, че не им се получават нещата в живота защото ги мързи предпочитат да обвиняват правителството и започват да симпатизират на анархизма. Голям бъркоч е обществото във Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още