IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отбеляза пореден рекорден търговски излишък със САЩ

И износът, и вносът в азиатската страна обаче забавят рязко ръста си през ноември

10:53 | 08.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Китай се е увеличил доста по-малко от очакваното през ноември, което очевидно сигнализира, че забавящото се глобално търсене надделява над опита да се доставят повече стоки в САЩ преди вече отложеното увеличение на вносните мита от 1 януари, съобщава Ройтерс.

Ръстът на вноса рязко се е забавил през ноември до най-бавния си темп от октомври 2016 г., което сигнализира продължителна слабост на местното търсене и може да накара китайските централни банкери да активизират усилията си в негова подкрепа, за да помогнат на забавящата се икономика.

Данните за търговията през ноември излизат само седмица, след като американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега договориха 90-дневно примирие на планираното за 1 януари увеличаване на американските мита от 10 на 25% върху китайски стоки за 200 млрд. долара.

Износът през ноември е нараснал с 5,4% на годишна база, показаха китайски митнически данни от събота, което е най-слабото им представяне от 3-процентното свиване през март.

Износът се увеличи с 15,6% през октомври на годишна база, докато анкета на Ройтерс след 26 икономисти прогнозираше доставките през ноември да запишат ръст от 10%.

Растежът на вноса през ноември се е забавил остро до 3,0% спрямо скока от 21,4% през октомври и е доста под прогнозата на анализаторите за 14,5%.

Тази година ръстът на износа от Китай като цяло е по-силен от очакваното почти всеки месец. Много икономисти отдават силата през последните месеци на предварителните доставки към САЩ в очакване на по-високите мита.

Търговският излишък на Китай със САЩ през ноември е достигнал 35,55 млрд. долара, което е рекорден връх. За сравнение, през предишния месец излишъкът бе от 31,78 млрд. долара.

При търговията с всички страни излишъкът на Китай е достигнал 44,74 млрд. долара през ноември спрямо прогнози за 34 млрд. долара и излишък от 34,02 млрд. долара през октомври.

В четвъртък САЩ публикува свои данни, които показаха, че търговският дефицит през октомври е скочил до 10-годишен връх, а дефицитът с Китай през месеца се е вдигнал със 7,1% до рекордните 43,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още