IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е готова на сливане между Deutsche Bank и Commerzbank?

Според списание Focus финансовото министерство обсъжда три сценария за подобно развитие

18:33 | 08.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското финансово министерство е готово да организира сливане между Deutsche Bank и Commerzbank, съобщава Bloomberg, позовавайки се на списание Focus.

Били са обсъдени различни сценарии, включително такъв, при който Германия ще стане най-големият акционер в Deutsche Bank за около 5 години, преди двете банки да се слеят, съобщава Focus, без да споменава откъде има информацията. При друг вариант Deutsche Bank може да привлече пари от германските промишлени компании, за да купи Commerzbank. Трета обсъждана опция във финансовото министерство е създаването на холдингова компания, която ще има дялове и в двете банки, се посочва в новината.

Представители на финансовото министерство, Deutsche Bank и Commerzbank са отказали да коментират твърденията.

Германският финансов министър Олаф Шолц неведнъж е казал, че страната се нуждае от силни банки за износно ориентираната си икономика. Сливане между Deutsche Bank и Commerzbank, за да се постигне тази цел, е спечелило подкрепата на Берлин, казват запознати източници. Германското правителство притежава около 15% от Commerzbank, което го прави най-големият акционер в кредитора.

Покупката на дял и в Deutsche, и в Commerzbank от частната инвестиционна компания Cerberus Capital миналата година предизвика спекулации за сливане между двете банки, което по-рано бе обсъждано през 2016 г., казват запознати източници. Последният срив на цената на акциите на Deutsche Bank и продължителният ѝ неуспех да съживи растежа предизвика твърдения, че може да се наложи сливане, за да реши проблемите си.

Германската инвестиция в Commerzbank бе направена по време на финансовата криза, когато кредиторът се нуждаеше от спасителен заем от държавата. Десетата годишнина от началото на тази криза наскоро предизвика дебати в Германия за разходите за данъкоплатците и използването на публични пари в подкрепа на частна банка може да предизвика риск от силен обществен ответен удар.

Потенциална инвестиция от германските промишлени компании бе проучена през 2016 г., но така и не бе осъществена.

Топ мениджърите на Deutsche Bank са предпазливи към всяка сделка, не на последно място защото ниската цена на акциите ѝ означава, че ще бъде в слаба позиция. Главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг многократно отхвърля активното търсене на сделка, преди да може да докаже, че ще постигне финансовите си цели за следващата година.

Най-големият кредитор на Германия обсъжда варианта да се превърне в холдингова компания. Подобна юридическа структура ще улесни сливането само на части от дейността ѝ – например банкирането на дребно – или да добавя тези операции към съвместно дружество с друга банка. Главният финансов директор Джеймс фон Молтке обаче отхвърли тези варианти като нестратегически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Само накрая да не се окаже европейската версия на Лемон Брадърс че лошо ни се пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
крас
преди 5 години
Сбора от две нули не прави нищо повече от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още