IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай настоява за отмяна на заповедта за арест на директорката на Huawei

Действията на САЩ сериозно нарушават законните и справедливи права на китайска гражданка, твърдят властите в Пекин

18:25 | 09.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мън Уанджоу. Снимка: Ройтерс</p>

Мън Уанджоу. Снимка: Ройтерс

Китайското външно министрество извика днес американския посланик, за да изрази "силен протест" срещу ареста в Канада на финансовата директорка на Huawei Technologies и заяви, че САЩ трябва да оттеглят заповедта за ареста X, предаде Ройтерс. 

Мън Уанджоу - главен финансов директор на компанията, беше арестувана в Канада на 1 декември. Очаква я екстрадиция в САЩ, които твърдят, че тя е прикрила връзките на компанията си с фирма, опитала се да продава техника на Иран в нарушение на санкциите.
Мън е дъщеря на основателя на Huawei.

Китайският заместник-външен министър Ли Юйчън каза на посланика на САЩ Тери Бранстад, че страната му е отправила неприемливо искане към Канада да задържи Мън докато тя минавала през Ванкувър, съобщи китайското външно ведомство.

„Действията на САЩ сериозно нарушават законните и справедливи права на китайска гражданка и в същността си са изключително противни", каза Ли на Бранстад.

Мнението му е сходно с това, което той изрази пред канадския посланик вчера.

Китай настойчиво иска САЩ да обърнат внимание на сериозната и справедлива позиция на Китай и да оттеглят заповедта за арест на Мън, посочи Ли. "Китай ще отвърне по-нататък, в зависимост от действията на САЩ", добави той.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още