IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата повдигна обвинения за финансови злоупотреби на Карлос Гон

Обвинения са повдигнати и на Nissan за неверни сведения в годишните си отчети

10:14 | 10.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карлос Гон Снимка: Архив Ройтерс

Японската прокуратура повдигна обвинения във финансови злоупотреби срещу бившия изпълнителен директор на Nissan Карлос Гон, съобщават местни медии.

Според обвинението Гон е декларирал по-ниска сума за своето възнаграждение в отчетите на компанията в продължение на пет години, съобщава ВВС.

Във връзка с делото обвинения са повдигнати и на самата автомобилна компания за неверни сведения в годишните си отчети.

Понеделник е последният ден, в който Гон може да бъде задържан от властите преди или да му бъдат повдигнати обвиненията, или да бъде освободен. По информация на японската телевизия NHK мярката за задържането на Гон е била подновена, но по други обвинения. Според източници на Ройтерс те са във връзка с други три години, в които не е декларирана пълната сума на приходите му.

Гон беше арестуван на 19 ноември по подозрения за финансови измами във връзка с възнаграждението си, което не е било декларирано в пълния си размер от 10 млрд. йени (88 млн. долара) в рамките на пет години от 2010 г. насам.

От Nissan уволниха Гон няколко дни по-късно и заявиха, че престъплението е извършвано от изпълнителния директор с помощта на бившия представителен директор на компанията Грег Кели, срещу когото също са повдигнати обвинения.

От прокуратурата в Токи отказват да коментират случая, а от Nissan вече заявиха, че сътрудничат на властите и осигуряват необходимата информация, свързана с престъпленията.

Според друг източник на Ройтерс съществуват притеснения в компанията, че на главният изпълнителен директор Хирото Сайкава също може да му бъдат повдигнати обвинения.

Анализатори посочват, че ще е трудно за Nissan да избегне обвиненията срещу себе си, независимо от това дали ще се окаже, че други ръководни кадри са знаели за престъпленията на Гон или че компанията не е могла да установи адекватен вътрешен контрол върху случващото се.

Роденият в Бразилия 64-годишен Гон бе архитектът на алианса между Renault и Nissan, привличайки и Mitsubishi през 2016 г. Заради успеха си с възстановяването на Nissan той бе определян като японски герой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още