IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС потвърди, че Лондон може да спре Brexit

Британският министър на околната среда Майкъл Гоув потвърди, че страната ще излезе от ЕС по план – през март

10:43 | 10.12.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания може да реши едностранно да се откаже от Brexit, без да има нужда от одобрението на другите страни членки на ЕС, постанови Съдът на Европейския съюз, цитиран от Ройтерс.

„Обединеното кралство има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да напусне на ЕС", пише в тълкувателното решение на Съда на Европейския съюз.

„Подобно оттегляне, взето според собствените ѝ конституционни правила, ще доведе до оставане на Великобритания в рамките на Съюза без промяна на условията на статута ѝ като страна член", добавят съдиите.

С това Съдът на Европейския съюз последва мнението на своя генерален адвокат, което беше публикувано на 4 декември. Британското уведомление (нотификация) до Европейския съвет бе предадено на 29 март 2017 г., припомня агенцията.

Другите държави от ЕС, както и ръководството на блока, искат оттеглянето на известието за развода на Лондон да може да става само със съгласието на Брюксел, тъй като европейските власти се притесняват, че в противен случай и други страни може да се възползват от подобна тактика, за да си извоюват отстъпки.

Делото беше представено пред Европейския съд от шотландски политици противници на Brexit. Те се надяваха, че това може да отвори път за възможен втори референдум за оставане в съюза.

Малко след оповестяването на решението британският министър на околната среда Майкъл Гоув потвърди от името на цялото правителство, че страната му ще напусне ЕС. Гоув поясни, че Великобритания ще излезе от съюза по план – през март. 

Освен това той изказа оптимизъма си, че британският премиер Тереза Мей ще успее да извоюва гласуването на плана през парламента, което засега се планира за вторник вечерта. Tя постигна споразумение с останалите 27 държави за излизането на страната си от блока, както и върху бъдещите двустранни отношения с Брюксел след Brexit. Засега обаче не се очертава мнозинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Долу европейския съюз!!! Скоро Великобритания ще стане първата страна освободила се еврогейско владичество...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
forexar
преди 5 години
Доста щедро предложение от ЕС. След всичко направено от Кралството му се дава шанс да забрави станалото и всичко да продължи все едно нищо не се е случило. Страннен жест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още