IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лайтайзър: След 1 март ще има по-високи мита, ако няма споразумение с Китай

Според главния преговарящ на САЩ крайният срок е фиксиран и не се предвижда удължаване на преговорите

11:22 | 10.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговските преговори между САЩ и Китай трябва да постигнат успешен завършек до 1 март, в противен случай ще бъдат въведени нови мита. Това заяви американският търговски представител Робърт Лайтайзър, който поясни, че става въпрос за фиксиран краен срок след седмица на объркване между президента Доналд Тръмп и неговите съветници.

„До колкото знам, става въпрос за фиксиран краен срок. Когато разговарям с президента на САЩ, той не говори за продължаване след март“, заяви Лайтайзър пред CBS, цитиран от Ройтерс.  

По думите му след изтичането на 90-дневния период, в който трябва да се проведат преговорите между двете най-големи световни икономики, митата ще бъдат увеличени,ако не е постигнато споразумение. С това Лайтайзър ограничи очакванията, че преговорния период може да бъде удължен.

 След една бурна седмица за пазарите на инвеститорите може да им бъде гарантирано, че „ако има сделка, която може да бъде сключена и която ще гарантира защитата на американските технологии… и ще получи допълнителен пазарен достъп… президентът иска да я сключим“, заяви Лайтайзър и допълни, че ако това не бъде постигнато „ще имаме мита“.

По време на срещата си в Аржентина миналата седмица Американският президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин се договориха за временно примирие, което да забави въвеждането на планираното от 1 януари увеличение на американските мита на 25% от сегашните 10% върху китайски стоки за 200 млрд. долара, докато траят търговските преговори.

Представянето на фондовите пазари зависи до голяма степен от резултата от преговорите. В началото на миналата седмица книжата поскъпнаха благодарение на оптимистичните настроения, че напрежението между двете държави се облекчава. Те обаче поевтиняха отново, след като Тръмп нарече себе си „човек на митата“ и даде сигнал, че преговорите биха могли да бъдат продължени.

В първия си коментар след назначаването за главен преговарящ от страна на Вашингтон Лайтайзър заяви, че ще са необходими отстъпки в редица области, за да бъде отменено въвеждането на високите мита. Това включва искането за повече покупки на американски стоки и един по-отворен китайски пазар, както и за „структурни промени“.

„Нуждаем се от земеделски продажби и се нуждаем от промишлени продажби. Нуждаем се от структурни промени на този фундаментален въпрос за неикономическия технологичен трансфер“, посочи Лайтайзър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още