IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ХДС увеличава подкрепата си след избора на нов лидер

62% от привържениците на консервативната партия смятат, че Анегрет Крамп-Каренбауер е добър избор

16:14 | 10.12.18 г.
<p>
	Новият лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер. Снимка: Ройтерс

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел увеличи подкрепата си в обществено допитване, публикувано в понеделник, след като избра центристката Анегрет Крамп-Каренбауер за нов лидер, съобщава Ройтерс.

Крамп-Каренбауер, която често е наричана „мини Меркел“, победи по-консервативния Фридрих Мерц в решаващия вот на партийните делегати. Друг консерватор, министърът на здравеопазването Йенс Шпан, отпадна още на първия тур.

Консервативният блок, съставен от ХДС и баварската му сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС), губеше подкрепа в обществените допитвания след федералните избори миналата година, но сега добавя три процентни пункта и достига подкрепа от 32% в изследването на института Forsa, изготвено по поръчка на телевизиите RTL и n-tv.

Допитването сред 1506 души е било осъществено след избирането на Крамп-Каренбауер. Предишното изследване на Forsa беше публикувано на 7 декември, в деня на гласуването на ХДС.

Подкрепата за консерваторите изглежда е за сметка на Зелените, които губят три процентни пункта, а популярността на всички останали партии остава непроменена.

Допитването установило още, че половината от участниците (46%) смятат избора на Крамп-Каренбауер за „добро решение“, 24% предпочитат Мерц.

Почти две трети (62%) от привържениците на ХДС са на мнение, че Крамп-Каренбауер е добър избор, а 55% от подкрепящите социалдемократите – по-малкия партньор в коалицията на Меркел, също са доволни от избора.
Меркел се нуждае от Крамп-Каренбауер, за да обедини ХДС и да помогне за заздравяването на крехкия й съюз със социалдемократите, който на няколко пъти след сформирането му през март беше близо до рухване.

Допитването показва още, че близо две трети (63%) от германците искат Меркел да остане канцлер до края на мандата през 2021 г., а около една трета са на мнение, че тя трябва да напусне поста си преждевременно.

Меркел заяви, че е готова да остане канцлер до 2021 г.

Данните от допитването сочат, че ГСДП има подкрепа от 14%, а подкрепящата бизнеса партия „Свободни демократи“ и радикалната лява партия „Левите“ запазват одобрението си от 8%. Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ е подкрепяна от 13% от германците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още