IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и Рим се опитват да се срещнат при цел за бюджетен дефицит от около 2%

Има признаци, че двете страни сближават позициите си, но все още не е ясно как ще завършат преговорите за компромис

10:36 | 11.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия е склонна да приеме цели за италиански дефицит от 1,95% от брутния вътрешен продукт (БВП) за следващата година. Това съобщи италианският в. La Repubblica, цитиран от Ройтерс.

Това е под зададения в проектобюджета за 2019 г. размер от 2,4%, но въпреки това е увеличение спрямо дефицита в размер на 1,8% от тази година. Брюксел предприе безпрецедентната мярка да отхвърли проектобюджета на Италия с довода, че предвиденият недостиг е прекалено голям, а прогнозите за икономически растеж са твърде оптимистични.

Според европейските власти настоящият проект на основния финансов закон не спазва обещанието на страната да намали задълженията си и не прави нищо за свиване на големия държавен дълг.

От своя страна италианският финансов министър Джовани Триа се опитва да постигне компромис с правителството за поставяне на цел от 2% от БВП, за да може държавата да избегне започването на наказателна процедура за прекомерен дефицит, съобщава още La Repubblica.

През последните седмици Рим изрази склонност да намали целите си за дефицит, въпреки че все още не е ясно докъде са готови да стигнат властите в страната. От предишни съобщения на членове на правителството и медиите стана ясно, че те не са склонни да свиват по-значително целите за недостиг, което може и да не се хареса на Брюксел.

Италианският премиер Джузепе Конте ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сряда в опит да постигне споразумение с Брюксел и да не се стига до прилагането на наказателна процедура, в рамките на която страната може да понесе значителни финансови санкции.

Въпреки опитите за компромис от Брюксел заявиха, че времето на Италия преди налагането на санкции изтича.

„Времето е много ограничено“, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който също така призова за по-съществени промени в италианския проектобюджет.

Препоръката на ЕК за последващи наказателни мерки може да бъде издадена още следващата седмица, ако не бъде постигнат компромис с Рим, което означава, че дисциплинарната процедура е възможно да започне до февруари.

„Готови сме да направим следващите стъпки“, ако преговорите се окажат неуспешни, заяви Домбровскис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
При сегашния грешен основен икономически подход за управление на Италия, колкото по-добър бюджет на Италия се приеме, толкова ще са по-големи страданията в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още