IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

150 хил. повече хора с увреждания ще имат право на финансова подкрепа

Изпращаме година, в която беше направено много за реформа в политиките за трудовата интеграция, каза Бисер Петков

16:36 | 11.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Разчетите за месечната финансова подкрепа, която влиза в сила от 1 януари 2019 година с новия Закон за хората с увреждания, показват, че около 640 хиляди души ще получат финансово подпомагане. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

В момента около 500 хиляди получават интеграционни добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания. Те ще продължат да получават финансова подкрепа, но в нови, значително по-високи размери. Освен тях, други около 140-150 хиляди души ще имат право на новата финансова подкрепа за хората с увреждания. Те до момента или не са имали право на интеграционна добавка, или не са се възползвали от нея заради малките й размери, уточни министър Бисер Петков, цитиран от БТА. 

Това са основно хора с трайно загубена работоспособност от 50 до 71%, които за първи път с новото законодателство ще имат право на финансова помощ, обвързана с линията на бедността. Те ще трябва да подадат заявления в Агенцията за социално подпомагане (АСП), за да получат помощта. За останалите около 500 хиляди АСП служебно ще отпуска новата финансова подкрепа, която е в по-голям размер и е обвързана с линията на бедност. 

Петков отново припомни, че според новия Закон за хората с увреждания, приет миналата седмица на второ четене от Народното събрание, от 1 януари 2019 година всички хора с трайни увреждания - всички, които имат експертно решение за 50 и над 50% вид и степен на увреждане или трайно загубена работоспособност, ще получават месечна финансова подкрепа, която е процент от линията на бедност. Пет са групите, които са дефинирани в закона.

Подкрепата е в най-висок размер за хората с над 90 процента с чужда помощ, които получават социално-инвалидни пенсии и които са в невъзможност да полагат труд и да получават доходи от труд. За тях тази допълнителна подкрепа ще е около 200 лева месечно.

НОИ и АСП, съвместно с "Български пощи" започват кампания за информиране за промените, които се отнасят за около 340 хиляди души, които в момента получават социално-инвалидни пенсии в непълен размер - 25 на сто. За тях т. нар. четвъртинка от социално инвалидната пенсия ще бъде трансформирана в новата месечна финансова подкрепа, като помощта вече ще се изплаща от АСП, а не от НОИ към пенсиите на хората. Законът гарантира запазване на по-благоприятния размер на помощта, а за повечето хора финансовата подкрепа ще е по-висока, допълни Бисер Петков.

Изпращаме годината, в която беше направено много за реформа в политиките по отношение на трудовата интеграция и заетостта на хората от уязвимите групи - в частност на хората с увреждания, обобщи социалният министър Бисер Петков на церемония, на която МТСП връчи годишните си национални награди за социални иновации на официалното откриване на изложение на социални предприемачи в зала "Универсиада". 

Голямото предизвикателство за следващата година е да се превърне в реалност всичко това, което като нормативна рамка вече имаме, отбеляза министърът. 

По думите му през 2018-та е направено много за насърчаване на социалното предприемачество, на социалната и солидарната икономика, на заетостта на хората от уязвимите групи. Не само приетият Закон за предприятията на солидарната и социалната икономика, но и наскоро приетият Закон за хората с увреждания акцентират върху заетостта като начин за интеграция на хората с увреждания, каза Бисер Петков. Той припомни, че в Закона за хората с увреждания са предвидени мерки за заетост на хората с увреждания в обичайна, в специализирана и в защитена среда. В закона намериха място и квотите за заетост на хората с увреждания, които от години се обсъждаха, допълни Бисер Петков.

Министърът връчи наградите на победителите от конкурс за разработване на графичен знак - "Продукт на социално предприятие". Организатори на конкурса са МТСП и Националната художествена академия. Първа награда получи Ивайло Тодоров. Знакът, разработен от него, представлява преплетени ръце. Той ще се поставя на всички стоки, произведени от предприятия от социалната и солидарната икономика.

Програмата включваше и церемония по награждаване на иновативни социални предприятия. Призьорите бяха отличени от заместник-министрите на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова, Зорница Русинова и Лазар Лазаров. Първи награди получиха социалното предприятие "Хартиен свят" - Две могили, "Солвей Соди" за кампанията за безопасно пътуване на деца, както и екипът, разработил Jedi - специализирана електрическа количка за придвижване на деца с нервно-мускулни увреждания.

Заместник-министър Зорница Русинова посочи, че за последните 10 години МТСП е инвестирало над 100 млн. лева в създаването на над 300 социални предприятия в България, които не само дават заетост на уязвими групи, но и внедряват иновативни идеи. 

На регионалното изложение в София, което ще продължи до 13 декември, са представени 25 социални предприятия и кооперации. Такива форуми се организират от 2003 г., а от 2012 г. те от национални се превръщат и в общоевропейски. Форумът в София е част от поредицата от регионални форуми тази година. Преди това е имало във Варна и Благоевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Алоуу, авторката! Казва се (И СЕ ПИШЕ!) Още 150 хиляди души.Срамно и тъжно е, докъде проваляте родния си език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Алоуу, авторката! Казва се (И СЕ ПИШЕ!) Още 150 хиляди души.Срамно и тъжно е, докъде проваляте родния си език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още